Årets Utstickarpris till Mycorena

03 DEC 2020
Skrivet av :

Svampprotein av restprodukter och kanske ett samarbete mellan Polarbröd och vinnaren Mycorena.

Se torsdagens utdelningen här nedan.

Meningen var att prisutdelningen skulle hållas i Älvsbyn men allt ändrades i Corona tider.

Vinnare Utstickarpriset 2020 – Mycorena

Vinnare av Utstickarpriset 2020: Mycorena

Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset för att hylla modiga aktörer som gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Nu är 2020 års vinnare utsedd. Årets Utstickare är startupen Mycorena som har tagit fram en metod för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin.

Utstickarpriset delas sedan 2012 ut till en person eller organisation som går sin egen väg och visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet – värden Polarbröd står för. Årets tema för Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. Nu står det klart att startupen Mycorena är Årets Utstickare 2020.

– Vi är extremt glada över att motta Utstickarpriset. Det är ett kvitto på att det vi kämpar för har en stor betydelse för livsmedelsindustrin och att vi bidrar till en hållbar framtid, säger Ebba Fröling, Operativ Chef på Mycorena.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som omvandlar substrat av lågt värde till näringsrikt protein. Mycorenas process är baserad på företagets unika svampart som växer i slutna tankar, i vilka den producerar en biomassa rik på både protein och kostfibrer. Processen är snabb – redan efter 24 timmar utvinns ett bomullsliknande material som kan processas till en rad olika applikationer. Produkten har en neutral doft och smak och kan används som bas för diverse livsmedelsprodukter så som köttsubsitut eller proteinpulver. Mycorenas fermenteringsprocess kan göras helt cirkulär genom användning av restprodukter från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen. Därigenom bidrar Mycorenas process till att livsviktiga näringsämnen bevaras i livsmedelskedjan.

– Mycorena visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet – värden som Polarbröd står för. De skapar på ett konkret sättnytt värde av svinn och bidrar till ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Utstickarpriset delas vanligtvis ut vid en festlig tillställning i Stockholm. Med anledning av corona och den stora branden som drabbade Polarbröd i augusti skedde prisutdelningen i år under enkla men festliga former i Älvsbyn. Vinnaren belönades med värdet av hundra gram guld.

Mycorena utsågs till vinnare av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samtMaja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Juryns motivering
För att värna planeten och mätta jordens växande befolkning behöver vi ställa om till en resurseffektivare matproduktion med mindre svinn. Dessutom måste vi genomföra ett skifte till mer hållbara proteiner. Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld. 2020 års vinnare av Utstickarpriset är Mycorena.

Om Mycorena
Göteborgsbaserade startupen Mycorena har haft verksamhet sedan 2018. 2019 lämnade bolaget labbet och startade sin produktion som pilotprojekt i partnerskap med flera globala bolag. Mycorena har i dag tio anställda. https://mycorena.com/

Om Utstickarpriset:
Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Se prisutdelningen digitalt här

Läs även mer här om de nominerade

 

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.