Årets finalister för Utstickarpriset klara

08 OKT 2020
Skrivet av :

Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid.

Årets prisutdelning hålls i Älvsbyn. Finalister är företaget Re:newcell som återvinner bomulls- och viskosfibrer, startupen Mycorena som tillverkar svampprotein av restprodukter och miljöaktivisten Pam Warhurst.

Utstickarpriset delas sedan 2012 ut till en person eller organisation som går sin egen väg och visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet. Priset har hittills delats ut varje höst i Stockholm. I år sker prisutdelningen i Coronaanpassad skala i Älvsbyn den 11 november.

– Det känns väldigt roligt att vi trots den stora brand som drabbade oss i augusti ändå har möjlighet att dela ut Utstickarpriset i år. Genom att ha prisutdelningen i Älvsbyn vill vi visa vår omsorg om orten och att det är här vi ska bygga upp verksamheten igen, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Årets tre finalister

Årets tema för Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. De tre finalisterna är företaget Re:newcell som har utvecklat en teknik för att återvinna bomulls- och viskosfibrer, den Göteborgsbaserade startupen Mycorena som tillverkar svampbaserat protein av restprodukter, samt den brittiska miljöaktivisten Pam Warhurst – mest känd för att ha startat urban farming-organisationen Incredible Edible. Vinnaren utses av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

– Av totalt tio nominerade har vi nu tre starka finalister som på olika sätt skapat konkreta lösningar för ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva. De visar vägen för hur en hållbar framtid kan se ut, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Vinnaren belönas med värdet av hundra gram guld.

2020 års finalister

Re:newcell
Re:newcell har utvecklat en teknik för att återvinna och regenerera bomulls- och viskosfibrer. Bolaget har idag en demoanläggning i Kristinehamn som kan producera 7 000 ton bomullsfibrer och har nyligen aviserat att man kommer att bygga en fullskalig anläggning som kan producera fyra gånger så mycket. Bland annat H&M och Kappahl har investerat i bolaget. Re:newcell ligger långt fram inom återvinning/regenerering och har möjlighet att göra stor skillnad.

Mycorena
Göteborgsbaserade Mycorena producerar det nya svampproteinet Promyc som omvandlar restprodukter från livsmedelsindustrin till protein. Processen går till så att man tillsätter svampsporer i vätska och sedan låter dem växa. Svampen äter restpartiklarna i vattnet. Produkten har en proteinhalt på 40 till 60 procent, en neutral doft och smak och används som en bas som kan malas ned till pulver eller förädlas på annat sätt.

Pam Warhurst
Brittisk miljöaktivist mest känd för att ha grundat urban farming-organisationen Incredible Edible, ett nätverk som har visionen att bygga trygga och sammankopplade samhällen med hjälp av mat. Rörelsen använder mat för att hjälpa samhällen som lider av ekonomisk nedgång. Rent konkret handlar det om att anlägga trädgårdar och odlingar på outnyttjade ytor i städer, där förbipasserande kan förse sig med frukt och grönsaker eller njuta av miljön.

Pressmeddelande Polarbröd 2020-10_07

Om  Utstickarpriset
Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Tidigare vinnare:

2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet, om pengars funktion.

2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen, cirkulär ekonomi.

2014 Johan Ehrenberg – Pådrivande i klimat- och energifrågan med ett helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.

2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.

2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden som leder till verklig förändring.

2017 Cape Farewell – Kulturen som bärare av omställningen mot en hållbar framtid.

2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen, kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.

2019 EAT-Lancet Commission – Kunskap och upplysning.

Norrländsk utstickare som älskar bröd

Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Det moderna företaget har vuxit från ett litet familjebageri till att bli Sveriges tredje största producent av matbröd. 2019 omsatte Polarbrödskoncernen 1334 miljoner kronor med hjälp av 331 anställda. Polarbröd bakade nästan 41 000 ton bröd som såldes för 958 miljoner kronor. Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar vindel för koncernens behov. Polarbröd är självförsörjande på förnybar energi och vill vara en positiv kraft för omgivningen i omställningen mot en uthållig försörjning.

Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds verksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset – ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Med temat för 2020 års pris vill Polarbröd lyfta vikten av resurseffektivitet och cirkularitet.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.