Nu är Påsken här

Idag är det som bekant skärtorsdag. Det är den dag som inleder påskfirandet. Idag blandas kristna traditioner med gammal folktro och många gläds när våren gör sitt antågande i samband med påskhelgen.
I korta drag varför vi firar påsk i Sverige

Från allra första början är påsken (Pesach) en judisk tradition där israeliternas uttåg ur Egypten firades med påsklamm och osyrat bröd. Idag har vanan att slakta ett påsklamm ersatts av seder-måltiden som består av olika symboliska maträtter, och det osyrade brödet finns kvar.

Sverige är i grunden ett kristet land. Därför lever de kristna traditionerna vidare, trots att många tillhör andra religioner eller inte alls är troende. För de kristna är påsken den största högtiden, där man firar minnet av Jesu död och uppståndelse. Det finns belägg för att man gjorde detta redan från mitten av 100-talet. Vi har listat de olika händelserna som är grunden i det kristna påskfirandet:

Den kristna påsken
Palmsöndagen (söndagen innan påsk): Jesus rider in i Jerusalem.
Skärtorsdag: den sista måltiden/den första nattvarden
Långfredag: Jesus korsfästes
Påskafton: Jesus ligger i graven
Påskdagen: Jesus återuppstod
Annandag påsk: Jesus möten med människorna

Inom folktron åker häxorna till Blåkulla under skärtorsdagen.
Därför är det idag som barnen klär ut sig till påskkärringar.
Dagens asatroende förbereder vårblotet under Skärtorsdagen.

Andra förkristna traditioner ser denna tid av våren som lämplig att fira vårgudinnan Austro/Eostra/Eastre som på åtminstone två språk (engelska och tyska) lånat namn åt påsken. Ser man på dagens påskfirande ägnas en hel del av tiden just till detta; att fira vårens ankomst genom träffar med nära och kära.

Oavsett varför du firar påsk hoppas vi att den blir solig, mild och härlig. Passa på och njut av ledigheten!

Tidigare artiklar.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.