Glad påsk! Men vad är det vi firar?

18 APR 2014
Skrivet av :

Vi firar påsk. Samlas med släkt och vänner, skämtar om häxor och Blåkulla. Äter ägg, tar fram påsktuppen och pyntar med fjädrar och ris. Men vet du varför vi firar påsken?

Påsken är kristendomens största högtid. Man gör sig påmind om Jesu lidande och död, men firar också att han besegrat döden. Mer information finns att läsa på Älvsby församlings hemsida.

Påsken är också fylld med många olika symboler. Men vad står de för egentligen? Här nedan följer en kortfattad genomgång.

  Påskägget med dess godsaker är en symbol för det nya goda livet.

Äggen och kycklingarna är symboler för graven och uppståndelsen. Inuti ägget skapas och växer ett nytt liv som är så starkt att det till slut spränger äggets hårda skal och stiger ut till det nya livet.

tupp

Tuppen är vaksamhetens symbol. Han påminner oss om att vara på vakt så att det inte går lika illa som för lärjungen Petrus, som fick höra tuppen gala efter att han tre gånger förnekat Jesus.

Korsbild

Korset är påskens tydligaste symbol. Korset med den korsfäste Jesus, ett så kallat Krucifix påminner oss om att Jesus har tagit på sig döden i vårt ställe.

Det tomma korset är en segersymbol, att Jesus är uppstånden.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.