Piloten berättar om kraschen på Högheden: ”Jag hade en enorm tur”

Bild från det havererade planet. FOTO: STERLING NILSSON

TEXT+TV: I programmet ”Räddad av änglar” får vi veta sanningen om flygolyckan på Högheden den 1 oktober 2010. Det var då piloten Christer Wretlind kraschade med sin Piper Saratoga mitt på järnvägsspåret men mirakulöst överlevde. Intervjun av mediet Birkan Tore görs i Sikforsgården.

– Jag hade en enorm tur. Trots kraschen var det nog den lyckligaste dagen i mitt liv, säger Christer som klarade sig undan med lindriga skador och som funderat över hur han kunde överleva.

Oanade krafter

Många så kallade omständigheter var på Christer sida. Motorn som lossnade slog ner över taket. Men som tur var inte på hans sida.
– Kabintaket var nerpressat ner till sätet bredvid mitt, berättar Christer som efter att ha legat avsvimmad ett tag med oanade krafter lyckades ta sig ut vraket genom att bryta upp samma demolerade kabintak.

– Jag har aldrig haft den styrkan, varken före eller efter olyckan.

Rädd för eld och tåg

När han vaknade var han rädd för två saker; att planet skulle fatta eld och att ett tåg skulle komma.

När Birkan Tore först besöker olycksplatsen blir han förvirrad.
– Vi står vid ett järnvägsspår. Men det som hände här har ingenting med tåg att göra. Jag upplever det som att jag flyger, säger Birkan till en förvånad och imponerad pilot.

Christer hade startat klockan 07:00 från Bromma för att flyga upp till Norrbotten och ett affärsmöte i Piteå.
– Vädret var bra. Jag flög längs kusten och kunde se Finland till höger och Sverige till vänster. Vad jag minns så hade jag till och med medvind.

Lokal dimbank

Men precis över Höghedens flygfält, där Christer skulle landa, var det dimma.
– Jag gick ner flera gånger för att försöka se flygplatsen men fick gå upp igen…

Efter några försök meddelande Christers kompis via en markradio att vädret klarnat en aning. Han gjorde då ett nytt landningsförsök men kunde inte se bortre änden av landningsbanan och kom för långt in.

Han avslutade då landningen och försökte lyfta igen. Det slutade tyvärr med att planet kapade ett antal trädtoppar och kraschade rakt över järnvägsspåret.

Se Älvsbyn Just Nu:s inlägg om olyckan här…

Efter att ha besökt olycksplatsen träffas Christer och Birkan Tore i Sikforsgården för ett samtal. Vad som sades kan du se här…

Fallet med Christer Wretlind kommer en halvtimme in i programmet.

Käkade lunch på Sikfors Konferens & Fritisby

Kocken Åsa Jonsson på Sikfors Konferens & Fritidsby på bild tillsammans med mediet Birkan Tore när han gjorde inslaget om Christian Wretlind. Han åt då lunch på Sikfors Konferens & Fritidsby. Birkan ser ju onekligen själv ut som en ängel. FOTO: ÅSA NILSSON

Det här var tredje programmet i årets säsong av ”Räddad av änglar”. Två fall har hittills varit från Älvsbyn.

Programmet om miraklet med Mattias Hartman Nilsson, som totalkvaddade sin bil efter att ha kört ner i en ravin på Västermalm, kan du läsa om och se här…

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.