Älven har så sakta börjat stiga

22 APR 2018
Skrivet av :

I början av denna veckan gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut via sin sidan Krisinformation  med information om ”Risk för stor vårflod 2018”. Och Piteälven har så sakta börjat stiga i den nedre delen. Om än blygsamt än så länge. 

Läs mer här…

På fredagen var vattennivån under Älvsbybron 0,9 meter. På söndagen, klockan 18:00, hade nivån stigit till 1,14 meter. Snösmältningen börjar ge sig till känna.

Än är det långt till några kritiska nivåer. Under Vidselsbron var vattennivån på fredagen som lägst 1,24 meter. På söndagseftermiddagen hade älven, på samma mätpunkt, stigit med 16 centimeter.

Högre upp är det fortfarande stilla. Vid den så kallade inlandsbron i Arvidsjaurs kommun är nivåerna än så länge i sjunkande. Högsta noteringen var denna vecka i tisdags med 1,49 meter. På söndagen hade nivån sjunkit till 1,24 meter.

Men scenariot lär ganska snart förändras.

Även SMHI varnar om att Vårfloden är igång. I Älvsbyn samlades på torsdagen en samordningsgrupp inom Älvsbyns Kommun för att identifiera kommande behov och åtgärder inför en väntad vårflod.

Idag finns ett väl fungerande uppföljnings system för rörelser i Piteälven ”RiverOnline” och väl upparbetade kontakter med Arjeplogs kommun i älvens källflöden samt Skellefteå Kraft i Sikfors.

För att möta de problem som uppstod 1995 har vägen till vattverket vid Selholmen höjts för att klara flödesnivåerna 1995.

Kända fastigheter längs Korsträskbäcken genom centrum som Kommunhuset och Hotell Polar har fått så kallade ”Backklaffar” inmoterat i avlopps och dagvattensystem för att vattnet inte skall ta bakvägen in i dessa fastigheter.

Bariärer och sandsäckar finns upplagda i förråd i Överkalix, Boden, Haparanda och kommer att hämtas för att finnas i Älvsbyn i god tid före behovet uppstår.

RiverOnline

RiverOnline Vattennivåer i Piteälven finns idag på Älvsbyns Kommuns hemsidaoch HÄR!

Det är ett mätvärdessystem med flera mätstationer där flödet kan följas i realtid och som anger aktuella nivåer med angivande av marginaler som finns till kända nivåer 1995.

Identifierat behov

– I dag har vi identifierat olika typer av aktör samt behov av stöd och åtgärder vid en vårflod, för att kunna fatta beslut om inriktning och prioritering, säger Margareta Lundberg.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.