Folkhögskolan storsatsar på lägerverksamhet

Bild från tidigare dansläger.

Älvsby Folkhögskola tar inget sommarlov. Istället storsatsas det på flera kulturläger för unga; totalt fyra stycken, som lockar stora skaror ungdomar till Älvsbyn.
– Det blir full rulle, säger Monica Johansson, kultursamordnare, vid folkhögskolan.

Monica Johansson, kultursamordnare, tar inget sommarlov.

Danslägret har arrangerats i 25 år. Konst- och filmkollot i fyra. Nu utökas antalet med ytterligare två läger; popkollo och teaterläger.
– Även om intresset är stort finns det fortfarande några platser kvar, hälsar Monica.

Teaterläger

Verksamheten drar igång direkt efter skolavslutningen med ett Teaterläger den 18-22 juni.

– Vi vill under fem dagar arbeta med att utveckla fantasi, kreativitet, gestaltningsförmåga, kommunikation och samarbete. Vi delar upp dagen mellan tre olika typer av aktiviteter; teaterpass, fritidsaktivitet samt kulturarrangemang, berättar Monica.

Teaterpass: Under teaterpassen får deltagarna arbeta med teaterövningar samt göra en produktion. Det blir också olika ledarledda övningar som syftar till att deltagarna lär känna varandra och får en trygg gruppgemenskap. Platsen som inspiration är temat för veckans teaterproduktion.

– Vi inspireras av platser, både inomhus och utomhus och fantiserar utifrån dessa.
Deltagarna får skapa och gestalta olika typer av karaktärer och händelser utifrån de miljöer vi omges av, förklarar Monica.

Veckan avslutas med en eller flera korta föreställningar utifrån valda platser. Publiken kommer att få möjlighet att upptäcka helt nya sidor av Älvsbyns folkhögskola!

Fritidsaktivitet: På lägret uppmuntrar Fritidsledarna till aktiv fritid. Det är det fritt för deltagarna att nyttja teaterverkstaden även när det inte är lärarledda pass. I övrigt planerar fritidsledarna en gemensam aktivitet varje dag.

Kulturarrangemang: Till lägret bjuds det in skådespelare och/eller en professionell teatergrupp som träffar ungdomarna och bjuder på föreläsning/föreställning eller liknande.
– Det är viktigt att få inspireras av andra. Gästen eller gästerna stannar även för eftersamtal, så det ges chans att mötas. Målgruppen är skolungdomar från  hela Norrbotten. Genomförandet av lägret kommer att ske i samarbete med Teater Mila som har stor erfarenhet att jobba med ungdomar b.l.a i olika skapande skola projekt. De producerar även flera barnteaterföreställningar som de turnerar med. Lägret kommer att avslutas med att vi bjuder på en eller flera korta föreställningar, säger Monica.

Konst- och filmkollo

Sedan dröjer det inte många dagar innan Konst och filmkollot den 26 juni -1 juli som genomförs för femte året.
– Detta år vill vi särskilt lyfta fram filmen i kollot. Här får filmintresserade ungdomar möjlighet att under hela kollot lära sig mer inom sitt intresseområde och detta tillsammans med personal och utrustning från Filmpool Nord, de får helt enkelt prova att göra film ”på riktigt”

Kollot innehåller även ateljéerna teckning, måleri och skulptur för de som hellre vill fördjupa sig inom dessa områden.
– Här har vi i år en högkvalificerad ledarstab med de professionella konstnärerna Hanna Kantto i måleri ateljén, Lotta Lampa i skulptur ateljén och Thomas Hämén i tecknings ateljén. Vi har även två kända Älvsby tjejer som lägerledare, konstnären Johanna Borgenståhl och multikonstnären och SM- vinnaren i poetry slam 2016 Josefin Karlsson.

Dansläger

Den 3-9 juli är det så dags för långköraren Danslägret som är inne på sitt 26 år.
– På lägret erbjuder vi fem olika dansstilar som ungdomarna får prova på för att sedan fördjupa sin i ett par av dem. Vi har en professionell ledarstab med danslärare som är vana att jobba med ungdomar och lägerledare med danskunnighet som har stor erfarenhet av vad det innebär att träna dans flera timmar per dag.

Lägret kommer att ha två uppvisningar, på fredagen i samband med Knalledagen (som arrangeras av Älvsbyns köpmän) samt avslutningsuppvisning som fördansare till baletten Trolltagen i Storforsen.

Danslägret tar emot 60 ungdomar.

Popkollo

Folkhögskolans lägersommar avslutas med ett Popkollo den 10-16 juli. Detta läger har även lockat två av Sveriges största popdrottningar till Älvsbyn; Marit Bergman och Vera Vinter.

Mer om popkollot kan du läsa, i ett separat inlägg, här…

Länk till mer info om lägren:

http://alvsbyfolkhogskola.nu/sommar

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.