Älvsbyborna har naturligt mineralvatten i kranarna

Jan Sipola, VD Älvsbyns Energi, kan glädjas över att tillhandahålla Sveriges förmodligen bästa kranvatten.

Dricksvattnet i Älvsbyn håller världsklass. Om ett år klassas det dessutom med största säkerhet som naturligt mineralvatten.
– Vad jag vet är det unikt, säger Jan Sipola, VD på Älvsbyns Energi, som också svarar för vattenförsörjningen i Älvsbyn.

Kranvattnet hämtas ur Älvsbyns källa som är vida känd för sin goda kvalitet.
– Bättre vatten finns förbanne mig inte på hela klotet, har TV-kändisen och livsnjutaren Steffo Törnquist, tidigare berättat för Älvsbyn Just Nu.

Han är numera delägare i Nyckelbryggeriet som hämtar sitt vatten ur samma källa.

Till sommaren kommer kranvattnet i Älvsbyn att klassas som källvatten. Det görs av Miljö- och byggnämnden. Men prover skickas också regelbundet till Livsmedelsverket för att få det klassat som naturligt mineralvatten.

– Det tar ungefär ett år. Flera olika prover, som tas vid olika tidpunkter, ska analyseras, säger Jan Sipola som redan nu är säker på att dricksvattnet i Älvsbyn klarar kriterierna.

I sådana fall blir älvsbyborna några av väldigt få på denna jord som har naturligt mineralvatten i sina kranar.

– Vi har ett riktigt bra vatten som under tusentals år silats och renats genom grusåsar. Dessutom är markens beskaffenhet så god att inga ovälkomna ämnen tillförs.

Finns det något annat ställe som fått sitt kranvatten klassat som naturligt mineralvatten?
– I Sundsvall har en av tre vattentäkter väldigt bra vatten. Men jag vet inte om det är klassat som källvatten eller naturligt mineralvatten, svarar Sipola.

Även en reservtäkt är under anläggande i Älvsbyn.

– Den hoppas vi ska hålla lika hög kvalitet, säger Sipola.

Färskvattenbrist blir ett allt större problem. Även i delar av Sverige. På Gotland planeras redan i april restriktioner. Öland var hårt drabbat förra sommaren liksom en del platser i södra Sverige.

Men älvsbyborna kan alltså glädjas åt högklassigt vatten, som dessutom finns i rikliga mängder.

Det kan få ett stort marknadsföringsvärde för både Älvsbyns kommun och Nyckelbryggerier.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.