Klimatdag med riktiga hästkrafter

22 SEP 2015
Skrivet av :

Under tisdagen flyttade kommunens miljö- och byggkontor ut delar utav sin verksamhet till ett mer asfalterat plan, närmare bestämt ute på Storgatan och utanför Älvåkraskolans matsal.
– Syftet med den här dagen är att informera om borgmästaravtalet och kommunens målsättning att försöka minska koldioxidutsläppet. Det är ju 20% som ska bort innan år 2020, berättar Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef på Älvsbyns kommun.

För ett år sedan skrev Älvsbyns kommun på det så kallade borgmästaravtalet. Syftet med avtalet är att kommunen lovar att arbeta aktivt med att sänka koldioxidutsläppet och energiförbrukningen i kommunen med minst 20% senast år 2020. Det har nu gått en tid sedan bläcket på pappret torkade och under tisdagen fanns kommunens miljö- och byggkontor på plats ute i centrum för att upplysa folk om borgmästaravtalet och framtiden.

Nytt koncept och populärt besök på skolan

Ifjol anordnades en liknande tillställning som gick under namnet hållbarhetsveckan. Men på grund av det låga besökarantalet valde man istället att ändra koncept helt och hållet, genom att kraftsamla allt på en dag och flytta arrangemanget utomhus.
– Och det känns ju mycket bättre att vara ute där folk är än att man ska försöka locka dom att komma till något ställe inomhus, berättar Ingrid.

Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef på Älvsbyns kommun.

Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef på Älvsbyns kommun.

På plats hade besökarna chans att delta i både en tipstolva och en källsorteringstävling, där alla deltagarna har chans att kamma hem ett pris, även de som sorterade fel.

Tidigare under dagen hade även eleverna på högstadiet och gymnasiet chans att ta del av arrangemanget när Annica Brännmark från miljö- och byggkontoret kom på besök. Med sig hade hon en voltbil och ett par promilleglasögon, där det sistnämnda momentet gick ut på att försöka gå på en rak linje med en promille i knoppen. Inte det lättaste.

Annica Brännmark bjöd eleverna på en minst sagt vinglig upplevelse

Annica Brännmark bjöd eleverna på en minst sagt vinglig upplevelse.

Rejäla hästkrafter

På plats fanns även räddningstjänsten som demonstrerade om hur det går till när man man ”klipper” en bil när en bilolycka har varit framme. Christer Palm, från Sportringen, visade upp deras mer miljövänliga alternativ till bensinslukarna, elcykeln. Han har själv prövat att cykla med en elcykel från Älvsbyn till Storsund, med syfte att testa kvalitén på batteriet och låter meddela att resultatet av undersökningen blev två gröna tummar upp.

Dagen till ära bjöds det på riktig hästkraft

Dagen till ära bjöds det på riktig hästkraft

Under tisdagen inföll även den bilfria dagen. På plats fanns därför representanter från Älvsby ryttarförening, både tvåbenta och fyrbenta, för att erbjuda de yngre ett miljövänligare alternativ att ta sig framåt.

TEXT: ROBIN NILSSON, FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.