Borgmästaravtalet

13 SEP 2014
Skrivet av :

Koldioxidutsläppet och energiförbrukningen fortsätter sätta sina spår i naturen. För att en så frisk jord som möjligt lämnas över till de kommande generationerna krävs att den nuvarande tar tag i dessa problem.

Ifjol gick Älvsbyns kommun med i ett EU-projekt vid namn Borgmästaravtalet, där man arbetar konstant med dessa frågor. Den 15 september sparkar årets Hållbarhetsveckan igång. Arrangemanget kommer, som fjolårets upplaga, att fokusera på social-, ekonomisk- och ekologisk hållbarhet. I samband med veckan anordnar Älvsbyns kommun en kick-off där man tar upp och presenterar arbetet kring Borgmästaravtalet.

Helena Öhlund, Älvsbyns kommunalråd

Helena Öhlund, Älvsbyns kommunalråd

Ett bättre samhälle

Borgmästaravtalet är ett EU-projekt som ett flertal kommuner och myndigheter runt om i världen deltar i. Där får de skriva på ett avtal där de lovar att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen med minst 20 % senast år 2020. Under 2013 skrev Älvsbyn på avtalet och under våren 2014 skapades en grupp där bland annat representanter från Företagarna, handeln och kommunen deltog tillsammans med energirådgivaren för att ta fram en plan för de kommande åren.

– I den framtagna planen har vi med projektet, ansvar, tidsplanen, budget och finansiering. Vi har också en risk- och konsekvensanalys och hur vi mäter. Så den är ganska detaljerad och konkret att jobba utifrån för att nå det här målet, säger Helena Öhlund Älvsbyns kommunalråd.

Fick hjälp av grannkommunen

Helena riktar ett stort tack till Jokkmokks kommun som har varit med och hjälpt flertalet kommuner, bland annat då Älvsbyns, att skriva avtalet för att gå med i projektet. Jokkmokk gick med för ett par år sedan och arbetet går än så länge som på räls.

– Vårt arbete i Jokkmokk går jättebra, vi har kommit en bra bit på vägen. Vi har energieffektiviserat en mängd fastigheter, när vi köper in bilar så köper vi miljöbilar och vi har bytt ut alla gatulysen till energismartare alternativ, berättar Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson.

En vecka full av aktiviteter

Den kommande Hållbarhetsveckan kommer att dra igång med ett tal av Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund som berättar om Borgmästaravtalet. Det kommer sedan att anordnas ett gäng olika aktiviteter under veckan. Allt från föreläsningar och seminarier, till tipsrunda och energifika med borgmästaren/kommunalrådet, samt en teckningstävling för skolelever.

I slutet av veckan kommer priser att delas ut till vinnarna av tipsrundan och teckningstävlingen.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Sportringen

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.