Förtrollad helg väntar vid Storforsen

03 JUL 2015
Skrivet av :
Elin Lundström, 17 år, från Pålsträsk, gör debut på den vackra naturscenen i rollen som kopparprinsessan. Som liten såg hon föreställningen

Elin Lundström, 17 år, från Pålsträsk, gör debut på den vackra naturscenen i rollen som kopparprinsessan. Som liten såg hon föreställningen

Dansarna i baletten Trolltagen hade generalrepetition på naturscenen vid Storforsen under torsdagen. I dag, fredag är det dags för premiär. Då ska publiken trollbindas. En förtrollning som inte hävs förrän på söndagskvällen… 

Trolltagen (51) webb

Läs tidigare inlägg här…

Trolltagen (41) webb

Intresset är stort för Trolltagen är stort.
– 800 biljetter har sålts i förköp. Det är positivt. Får vi bara bra väder lär det bli många fler. Vi behöver sälja tusen totalt för att gå runt, berättar Elisabeth Nilsson-Singh en av medlemmarna i Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening.

Elisabeth Nilsson-Singh.

Elisabeth Nilsson-Singh.

Medlem är även Jimmy Stenman. Han arbetar på Hotell Storforsen där uthyrningen av rum går som en dans.
– Än finns några kvar. Men vi har bra med bokningar, hälsar Jimmy.

Trolltagen (46) webb

Under generalrepet fick Elin Lundström, 17 år, från Pålsträsk, göra debut på den vackra naturscenen i rollen som kopparprinsessan. Som liten såg hon föreställningen

– Då var jag bara nio år. Sedan lades den ju ner under lång tid. Men jag minns att jag blev helt förtrollad av den.
När beslutet togs om att återuppliva baletten Trolltagen på den vackra naturscenen vid Storforsen var Elin på alerten.
– Jag ville ta chansen och sökte en roll.
Trolltagen (53) webb
Att hon skulle få en av huvudrollerna var då bara en dröm.
– Beskedet kom som en jätteglad överraskning. Nästan overklig.

1987 gav koreografen och kostymtecknaren/scenografen Veronica Leo liv åt kompositören Ralph Lundstens musik Nordiska Natursymfonier nr 4 ”En Sommarsaga” & nr 5 ”Trolltagen” genom att skapa baletten Trolltagen. Trolltagen har alltid spelats på naturscenen vid mäktiga Storforsen i Piteälven i Älvsbyns kommun och hittills setts av ca 150 000 personer.

Mats Isaksson tillbaka vid Storforsen.

Mats Isaksson tillbaka vid Storforsen.

Annons:

A-K Annons breddare 2 webb

 Trolltagen (61) webb

Trolltagen sattes senast upp 2007 så årets uppsättning är den första på 8 år och 30-årsjubiléet närmar sig.

– Arbetet har gått otroligt bra och vi är en liten, snabb och smidig organisation som jobbat tight ihop och nu är vi otroligt spända på att få finslipa dansstegen under veckan på dansmagasinet i Luleå, säger Susanne Karlsson, koordinator för Trolltagen 2015.

 Koreografin och musiken till årets uppsättning av Trolltagen är åter densamma som den var vid premiären 1987, dock har den vissa nya scenografiska element samt touch av repetitör Tobias Hallgren som tillsammans med koreografen Mats Isaksson tagit hand om rekrytering och repetitionen av dansarna.

– Vi är otroligt nöjda med årets dansare och stolta över att vi hittat flera regionala pärlor. Lava Markusson som har huvudrollen Guldprinsessan är ursprungligen från Jokkmokk men bor och livnär sig som dansare i Stockholm numer, säger koreograf Mats Isaksson stolt.

Trolltagen (57) webb

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.