Trolltagen vaknar till liv för en ny magisk sommar vid Storforsen

15 APR 2015
Skrivet av :
Trolltagen vaknar till på nytt vilket borgar för en magisk sommar vid Storforsen. FOTO: ÄLVSBYNS KOMMUN, LENNART KEKKONEN

Trolltagen vaknar till på nytt vilket borgar för en magisk sommar vid Storforsen. FOTO: ÄLVSBYNS KOMMUN, LENNART KEKKONEN

I åtta år har kostymerna hängt i ett förråd i Vidsel. Men nu vaknar de liv igen. Trollen, älvorna, vittrorna, vallpojken, prinsessan och alla sagoväsen kommer på nytt att dansa omkring på Storforsens vackra naturscen. Återskapandet av baletten Trolltagen borgar för en magisk sommar vid det magnifika vattenfallet.
– Det känns fantastiskt roligt att Trolltagen blir av igen, säger koreografen Mats Isaksson, som just nu befinner sig i Älvsbyn tillsammans med kostymtecknaren och scenografien Veronica Leo.

På onsdagen kallade duon till presskonferens i sällskap med Sunsanne Karlsson, projektledare/koordinator, samt Jimmy Stenman, arrangör och en av tre medlemmar i nybildade Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening.

Susanne Karlsson, projektledare/koordinator, Veronica Leo, kostymtecknare, skräddare och scenograf, Mats Isaksson, koreograf, och Jimmy Stemna, arrangör och grundare av Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening tillsammans med Elisabeth Nilsson-Singh och Majlis Johansson.

Susanne Karlsson, projektledare/koordinator, Veronica Leo, kostymtecknare, skräddare och scenograf, Mats Isaksson, koreograf, och Jimmy Steman, arrangör och grundare av Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening tillsammans med Elisabeth Nilsson-Singh och Majlis Johansson.

 

Vallpojken som blir prins

Baletten trolltagen bygger på sagoberättelsen ”Vallpojken” som trots sin fattiga uppväxt så småningom träffar sin prinsessa och blir prins.
– Sagan utgör grunden sedan har vi broderat ut handlingen med troll, vittror, näcken och andra sagoväsen, berättar Veronica.
Efter 70 föreställningar och totalt 150 000 besökare mellan åren 1987-2007 lades baletten bokstavligen i malpåse. Men intresset och minnet av Trolltagen har aldrig falnat.
– Nej fortfarande frågar folk efter baletten. Frågorna kommer från de mest oväntade håll, berättar Jimmy Stemna som till vardags arbetar på Hotell Storforsen.

Trollet Jimmy med hjärta för Älvsbyn och Storforsen.

Trollet Jimmy med hjärta för Älvsbyn och Storforsen.

Bred familjeunderhållning

Trolltagen startade redan 1987. Det betyder att många som då följde med som barn i dag har bildat egna familjer.
– Styrkan är att baletten bjuder på bred familjeunderhållning i en fantastisk miljö. Publiken har varit i alla åldrar. Jag har heller aldrig sett så många hundar i publiken under någon annan balettföreställning (skratt), säger Veroncia.
Kostymerna, dräkterna, maskerna och all annan rekvisita har förvarats i Vidsels skola. De är, enligt både Veronica och Mats, i förvånansvärt bra skick.
– Jag kommer att gå igenom dem och bättra på där det behövs, säger Veroncia som är glad över att vara tillbaka i Älvsbyn.
– Naturen och miljön är så fascinerande vacker här.

Veronica med en av de karaktärisktiska maskerna. Övriga kostymer som legat i malpåse åtta år är i gott skick.

Veronica med en av de karaktärisktiska maskerna. Övriga kostymer som legat i malpåse åtta år är i gott skick.

Audition i Piteå

Mats Isaksson, med rötter i Vitberget, känner också en stor glädje.
– Jag har länge sett fram mot en revival för Trolltagen. Jag längtar till upplevelsen när publiken börjar strömma till på stenhällarna ovanför scenen.
Nu väntar ett intensivt arbete. Inte minst för Susanne Karlsson. 25 dansare krävs varav tolv är barn.
– Sista helgen i april kör vi en audition i Piteå. Där finns ju flera dansutbildningar och svenska balettskolan, berättar hon.
Huvudrollerna kommer att spelas av proffsdansare. Dessa hoppas Susanne och övriga hitta i Norrbotten och Västerbotten.

Trolltagen, bildkollage från tidigare år.

Trolltagen, bildkollage från tidigare år.

Specialkomponerat musik

Budgeten ligger på 740 000 kronor.
– Det tror vi ska räcka. Vi försöker även att titta på det som varit och ta stöd i detta. En bred referensgrupp kommer också att vara till hjälp. Men självklart söker vi också nya samarbetspartners, förklarar Susanne.
Musiken är komponerad av Ralf Lundsten som också givit ut en skiva med titeln ”Trolltagen”. 20 minuter, av totalt 56, är specialkomponerad för baletten vid Storforsen.
Ekonomiskt stöd ges av Norrbottens Läns Landsting, Älvsbyns kommun, Framtidsbanken (Sparbank Nord) genom Oanade Krafter och stiftelsen Greta. Viktigt för genomförandet är också bildandet av Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening där Jimmy Stenman, Elisabeth Nilsson-Singh och Majlis Johansson är medlemmar.
– Den ekonomiska föreningen behövs som plattform, säger Stenman, som inte stänger dörren för fler aktiva medlemmar.

Framtidplaner

Fokus ligger, av naturliga skäl, för närvarande på sommarens föreställningar med premiär fredagen den 3 juli.
– Men på sikt vill vi utveckla konceptet tillsammans med starka samarbetspartners. Kanske vi kan attrahera och engagera fler dansinstitutioner att göra dansföreställningar vid Storforsen, säger Susanne.

Totalt bjuds det på fyra föreställningen mellan den 3-5 juli.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.