Näringslivskväll med ”Tina” Thörner

Näringslivskväll med en ”Drottning bland kungar” kanske inbjöd till många frågor, men blev en väldigt inspirerande, intressant och fartfylld föreläsning om utmaningar och framgångar från livet som professionell kartläsare och entreprenör.

Föreläsaren ”Tina” Thörner (57 år) höll tråden i drygt en timme inför ett 40 tal åhörare från Älvsbyns näringsliv vid torsdagskvällens föreläsning vid Hotell Storforsens.

-Så fick jag ju med mig ”Sola i Karlstad” också till Storforsen, utbrast Tina glatt och möttes av glada skratt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Flygskola i USA
Tina Thörner hade egentligen tänkt bli pilot och gå på flygskola i USA, men på grund av att hon möttes av många fördomar och behandlades dåligt återvände hon hem.

Men drömmen om att flyga ”Jas 37” har hunnit bli verklighet ändå, då hon visat att kvinnor kan och har i försvaret att vara.

Kvinnlig kartläsare i Rally
Hennes pojkvän körde rally och hon började med kartläsning.
Därefter har hon bland annat vunnit tre världsmästerskap för damer med Louise Aitken-Walker 1993 och 1994 samt Isolde Holderied.

Dakarrallyt
År 2004 och 2005 var hon kartläsare i Dakarrallyt åt rallyföraren Colin McRae.
Hon blev även tvåa i 2006 års Dakarrally och körde 2009 års Dakarrally i Argentina tillsammans med Nasser Al-Attiyah där de vann två sträckor, och öppnade därmed VM-rallysporten för kvinnor som kartläsare och i en helt mansdominerad kultur.

Allt bygger på att identifiera anledningen att starta en förändring
-Att upptäcka behoven, önskemålen och resurserna.
-Att skapa en ”åtgärdsplan” som är realistisk och praktisk.
-Att stämma av och mäta framstegen utifrån ”åtgärdsplanen”.

Genom att skriva ner och agera utifrån denna upprättad handlingsplan kommer många mycket snabbare fram till sitt mål.

Lägger man sedan till att dagligen ge och se sig själv, samt lyssna in vad omgivningen säger, så kommer en konstruktiv feedback att skapas och ger en positiv spiral.

Det är utifrån dessa handlingsplaner som ansvarsfulla, drivna och medvetna människor lättare bidar till blomstrande ”team spirit” utöver det vanliga.

Mindset:s
Med en hel del tänkvärda mindset/tänkesätt under föreläsningen fångade hon intresset och fick många av de närvarande från Älvsbyns näringsliv att fundera och ställa många frågor till henne vid den efterföljande middagen.

Text: Sterling Nilsson
Foto: Krister Palm

Sola i Karlstad var ett smeknamn för Eva Lisa Holtz,född 1 januari 1739 i Karlstad, död 24 september 1818, som drev ett värdshus i Karlstad.
Namnet fick hon på grund av sitt glada och ”soliga” humör.

I förlängningen har Sola i Karlstad blivit symbol för staden och använts som kommunslogan.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.