Dansdraget på SM i Skövde

23 MAJ 2023
Skrivet av :

Billingeguld, SM-silver och flera fina finalplaceringar.

I helgen åkte Dansdragets ner till Skövde för att delta på Billingebuggen och på SM 2023 i Bugg & Rock’n Roll danserna. Det var dansföreningen Candanza som i samarbete med Svenska Danssportförbundet som stod som arrangör för tävlingen. Eftersom det var ett SM så var det sju domare som bedömde dansarnas grundpuls, sväng, dansglädje, teknik och musikanpassningar. Domare var Leo Beck Tyskland, David Borg, Gabriella Elghorn, Anders Henriksson, Pirjo Kolvula Finland, Andreas Larsson och Emil Linnerman.

Fredagen inleddes med Billingebuggen där Elias Johansson dansade med två tjejer från Skellefteå Dansklubb. I den sammanslagna klassen Boogie Woogie Vuxen C och R segrade Elias tillsammans med Zandra Lundmark.

I Bugg Vuxen C slutade Elias och Amanda Stenman på en fin fjärde plats och erhöll ett uppflyttningspoäng.

SM startade på fredag eftermiddag med uttagningar i de två största buggklasserna dvs 35+ och vuxna. I Bugg SM för vuxna tävlade Axel Lindh och Mikaela Bliderud Altira. Paret slutade på 47:e plats. I den allra största tävlingsklassen Bugg 35+ tävlade Robin Larsson och Jenny Öhman samt Kjell Landström och Maria Engström. Robin och Jenny slutade på placering 14, strax utanför semifinalen med dueller och Kjell och Maria slutade på en 49:e plats.

Lördag morgon invigdes SM:et med tal av representanter från Skövde Kommun och Danssportförbundet, nationalsång och uppvisningar och sen drog semifinalerna och finaler i gång.

Noah Videstorm Larsson dansade Junior SM i Lindy Hop med Hedvig Wälivara från sin tidigare dansförening Umeå Dansklubb. Paret dansade final och fick som första Älvsbypar under SM:et nervöst sitta i ”greenroom” en liten stund och vänta på att domarnas resultat räknats ut. De tre par som hamnat på pallen kallades upp och Noah och Hedvig fick tillsammans med två andra lindypar ställa sig på den stora prispallen. Bakom paren på prispallen tändes sen siffrorna 1, 2 och 3 upp. Det blev stort jubel i Dansdragets och Umeås Dansklubbs hejarklack när Noah och Hedvig knep ett junior SM-sliver i Lindy Hop.

I Junior SM i Boogie Woogie gick det också bra för Dansdraget. William Johansson och Nellie Stråmo gick även i år till final och slutade på en mycket fin fjärde plats. Noah och Hedvig dansade också Boggie och slutade på en sjunde plats.

I Senior SM i Boogie Woggie  lyckades Robin och Jenny att gå till final där de fick dansa både en slow och en snabb runda. Robin och Jenny slutade på en fin fjärde plats.

Även i Junior SM i bugg representerade Dansdragets av juniorparet Noah Videstorm Larsson och Nellie Stråmo.  Noah och Nellie gick vidare till final och slutade på en sjätte plats.

Lagledare för dagen var Anna-Karin Lundström och tränare/coach Elias Johansson

Dansdraget gänget till Skövde

Det var Dansdragets 5:e SM inteckning. Tidigare har Dansdraget taget ett JSM brons i Dubbelbugg 2010 genom Pontus Borgenstål – Emmelie Nilsson – Lisa Eliasson och ett JSM silver i Bugg 2014 genom Linus Rönnebrand – Moa Johansson. JSM brons i Bugg 2022 genom William Johansson – Nellie Stråmo. Dansdraget har även tagit ett lag – SM brons 2017 genom Lisa Lundström, Elias Johansson, William Wikström och Julia Gudmundsson

Text och foto Maria Engström

Se SM dansen i Skövde på Dans Tv här!

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.