Stort intresse för Norrbotten på Europas största migrationsmässa

Norrbotten gjorde ett stort avtryck på Europas största migrationsmässa. Under två dagar har ”Arctic Sweden” fört uppskattningsvis ett par tusen längre samtal med besökare som vill emigrera. Nu följer arbetet med att följa upp tagna kontakter för att hjälpa dessa att bli nya norrbottningar.

Tusentals besökare på Europas största migrationsmässa visade intresse för att bli norrbottningar. På bilden är representanter från Region Norrbotten, kommunerna i länet och Luleå tekniska universitet.

På Emigration Expo i Nederländerna har Region Norrbotten och länets kommuner tagit ett första steg för att gemensamt äga berättelsen om länet. Den gemensamma avsändaren, Arctic Sweden, gav kommunerna möjlighet att sida vid sida ta plats med sina unika erbjudanden och sin egen profil.

– Med den attraktiva gemensamma avsändaren blir det lättare för oss som liten kommun att presentera oss själva på den internationella arenan, säger Ida Brännström, Övertorneå.

Under helgen besökte 13 000 nederländare mässan. Hos alla medverkande för Arctic Sweden har det varit ett ständigt flöde av intresserade. Enbart Luleå uppskattar att man fört 200 längre samtal.

Ett par av dessa intresserade kommer till Luleå redan denna vecka. Luleås representanter träffade ett nederländskt par som nu reser upp och hoppas bli kvar. Den ena av dem har redan sökt in till LTU.

– Vi ska träffa dem på tisdag. Sambon vill jobba, hon jobbar inom turism så vi funderar på vilka företag vi ska kontakta. Min kollega Ian ska kolla det här med bostäder och visa dem runt i Luleå, säger Monica Barck Flygare, företagskoordinator Luleå.

Satsningen har möjliggjorts genom projektet North Sweden Green Deal, som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Region Norrbotten har genom projektet satt kommunerna i Norrbotten i centrum för den hållbara samhällsomvandlingen. I somras började arbetet med att stärka kommunernas förmåga att attrahera och ta hand om nya invånare. Helgens medverkan på Expo var ett tillfälle att testa förmågan i tuff konkurrens, lära och få erfarenhet inför kommande insatser. Den skicklighet som kommunerna visat upp under mässan har grundats av ett gediget förarbete. Det kan ge en del resultat redan i år.

– Det har varit fullt tryck hela tiden och det är många som är intresserade av att flytta till oss och börja jobba här. Några har sagt att de vill flytta redan i år, andra har en lite längre process, säger EURES-rådgivaren Kirsi Paloniemi Lundqvist som ingick i Norrbottens delegation.

EURES har i uppdrag att stötta arbetskraftens rörlighet inom EU. Kirsi kunde berätta om verktygen, som bland annat omfattar stöd för språkstudier före flytt. Många Expo-besökare läser redan svenska.

I anslutning till Arctic Sweden-montern fanns både Luleå tekniska universitet och LKAB.

– Vi har träffat personer med kompetenser vi verkligen behöver. Positivt är också att vi är olika parter på mässan så att vi kan erbjuda tandemrekryteringar. Sjuksköterskor, socialarbetare, ingenjörer, IT – många yrkesgrupper har varit förbi hos oss. Med gemensamma krafter kan vi lösa kompetensutmaningen i Norrbotten, säger Åse Juhlin, HR-chef på LKAB.

– Det är värdefullt att vi jobbar tillsammans, att vi är en stor delegation. Den samlade känslan av att vi samarbetar och visar upp det ger mycket mer än man tror. Vi kan prata om oss som arbetsgivare och sedan visa hur bra det går att pendla från kringkommunerna, säger Sofi Waltare, Luleå tekniska universitet.

Region Norrbotten

LKAB

Arbetsförmedlingen Eures

Luleå tekniska universitet

Kommunerna i Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.