Björkstasnurren och Björkstabuggen

27 FEB 2023
Skrivet av :

Dansdragets ”nyförvärv” Robin, Jenny, Noah, Henrik och Viktoria dominerade.

Tidigt på lördag morgon åkte Dansdragets tävlande ner till björkarnas stad Umeå för vårterminens första tävling. Tävligarna, R/C-tävlingen Björkstasnurren och GP-tävlingen Björkstabuggen, arrangerades av dansföreningen Umeå Dansimperium. Tävlingen hölls i Bråvallahallen i Hörnefors strax utanför Umeå. Dansare från många dansklubbar i Sverige hade samlats för att tävla i Bugg, Dubbelbugg, Rock´n Roll, Boogie Woogie, Lindy Hop och West Coast Swing.

Björkstasnurren R/C
Björkstasnurren inleddes med Boogie och i klassen Boogie Woogie Junior C tog Dansdraget sitt första guld genom William Johansson och Nellie Stråmo. Nyförvärvet Noah Videstorm Larsson dansade med danspartner Hedvig Wälivaara från sin tidigare dansklubb Umeå Dansklubb och dom blev 3:a.

Noas pappa Robin Larsson dansade i Boogie Woogie Vuxen R med Hanna Åström Kemi  från Skellefteå Dansklubb och blev 1:a.

Det gick även bra i Boogie Woogie Vuxen C där Pontus Andersson och Ella Lidström blev 5:a tätt följd av Axel Lindh och Moa Johansson.

Efter boogien var det dags för Lindy Hop och i den sammanslagna klassen Lindy Hop Junior C/Vuxen C fick Noah och Hedvig kliva upp på pallen igen. Denna gång som 2:a.

Sen dansades Rock’n Roll och Dubbelbugg men där hade dansdraget inga tävlande.

Dansen bugg har oftast flest tävlande i de olika åldersklasserna. Dansdragets nyförvärv och buggdebutanter Henrik Öhlund och Viktoria Burström var ytterst nära att ta sig till final med särbedömdes i extrachansen med två andra par och hade oturen på sin sida att med minsta möjliga marginal hamna strax utanför final trots mycket bra dans.  I den sammanslagna klassen Bugg Junior C och 35C slog juniorerna Noah och Nellie många vuxna seniordansare och blev 2:a.

I Bugg Vuxen C hade dansdraget fyra tävlande par. Alla bäst lyckades Axel och Moa som fick dansa final och slutade på en fin 5:e plats. Robin och Amanda från Skellefteå Dansklubb slutade på 9:e plats. Pontus och Ella samt William och Beatrice Markström slutade båda på 17:e plats i mycket hård konkurrens av både B och A-dansare som hade bytt partner och dansade i lägre klass med annan partner än sina ordinarie.

Som avslutning på Björkstasnurren var det dags att dansa West Coast Swing och för första gången i Dansdragets historia hade ÄDD tävlande i WCS. I West Coast Swing Jack’n Jill blev Noah och Nellie 3:a.

Björkstabuggen GP
Efter en kortare lunchpaus var det dags för Gran Prix tävlingen för A, B och C-dansare.

Björkstabuggen inleddes med Rock, West Coast Swing och Dubbelbugg.

Dansdraget hade 3 tävlande med i West Coast Swing Jack’n Jill Vuxen B.

Henrik och Viktoria blev 1:a och Robin och Elin från West Coast Swing Umeå blev 2:a.

Under Boogie Woogiepassen på eftrmiddagen hade Dansdraget 5 tävlande par.

I Booogie Woogie Ungdom C/Junior C segrade Noah och Hedvig och William och Nellie blev 2:a.

I Boogie Woogie Vuxen C blev Axel och Moa 2:a och Pontus och Ella 5:a.

I högsta seniorklassen Boogie Woogie 35B gjorde nyförvärvet Jenny Öhman comeback efter drygt 6 års uppehåll från dans. Robin och Jenny slutade på en fin 2:a plats efter en mycket bra slow och snabbrunda i finalen.

Sent på eftermiddagen startade det stora buggpasset med tävlande par från Dansdraget.

I Bugg Junior C/35C/GSC segrade Noah och Nellie.

I Bugg Vuxen C slutade Axel och Moa på 3:e plats och Pontus och Ella på 11:e plats.

I Bugg 35A blev och Robin och Jenny 3a.

I den klassen Grand Senior A segrade Kjell Landström och Maria Engström.
Dagens summerade slutresultat blev 27 pokaler/pallplatser och ännu fler finalrace. Vilken bra dansdag!

Text och foto: Maria Engström och Ella Lidström / Dansdraget

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.