Stölder i skolan ökar

13 JAN 2023
Skrivet av :

Fram till och med november 2022 anmäldes 4 720 stölder i skola och på fritidshem i landet. Det är 430 stölder i månaden där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Anmälningarna 2022 är en ökning med över 14 procent jämfört med samma period 2021. Se hur det ser ut i er region, bif fil.

Skolorna har startat efter jullovet och många elever har med sig de nya julklapparna till skolan så som, cyklar, mobiltelefoner, kontanter, datorer, märkeskläder och andra värdesaker. Värdesakerna är förutom att de är stöldbegärliga även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen. Att behöva byta lås till hemmet på grund av borttappade/stulna nycklar eller att ersätta stulna teknikprylar är både kostsamt och tidskrävande. För en elev som blivit av med sin dator påverkas dessutom skolarbetet i väntan på att den gamla ska ersättas samt förlorade gjorda arbeten med mera.

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker, och framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen.

Tips från SSF
•    Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
•    Lämna inte värdesaker i skolans skåp, omklädningsrum, eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet eller gymnastiksalen.
•    Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
•    Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
•    Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.
Fler tips om stölder i skolan hittar du här

Källa: Stöldskyddsföreningen

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.