Prisundersökningen 2022 – Matkassen 20 procent dyrare på ett år

PRO:s prisundersökning 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år.

Arkivbild

I årets undersökning tittade vi på exakt samma varor som förra året.
På så sätt har vi kunnat göra en prisjämförelse och ta reda på hur mycket PRO:s matkasse har ökat i pris från november 2021 till och med oktober 2022.

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en. Det är en butiksundersökning som närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet har genomfört och två undersökningar av matpriserna på nätet, hemleverans respektive upphämtning i butik. Matkassen som vi har undersök består av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet.

Prisutvecklingen på de olika varorna varierar. Mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket – 42 respektive 34 procent.

Här kan du ladda ner hela rapporten: PRO:s prisundersökning 2022Pdf, 4.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Butiksundersökningen

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.
Källa: PRO

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.