Dags för höstdos mot covid-19

18 AUG 2022
Skrivet av :

Idag 18/8 öppnar bokningen för höstdos av vaccin mot covid-19. Äldre och personer i riskgrupp är de som står först på tur. Vaccinationsstarten sker 1 september.

Alla som är 18 år och äldre kommer att få möjlighet att vaccinera sig med en höstdos mot covid-19.

Vaccinationen kommer att ske enligt de nya rekommendationerna. De som kan boka tid idag och vaccinera sig från 1 september är personer som är 80 år och äldre samt de som bor på SÄBO, har hemsjukvård eller hemtjänst.

– När vi märker att bokningstrycket bland de äldsta sjunker kommer vi erbjuda vaccination till ytterligare grupper. Det kommer ske i ordningen åldrarna 65-79 år, riskgrupper inklusive de med måttlig till allvarlig immunbrist och sist övriga från 18 år och uppåt, säger Pia Näsvall, vaccinationssamordnare för Region Norrbotten.

Många undrar hur många doser just de får ta. Svaret är att så länge man är över 18 år får man ta en höstdos oavsett antal doser som man tidigare tagit. Det viktiga är att det gått nog länge innan föregående dos, det vill säga minst fyra månader.

– Vaccinationen mot covid-19 och höstdosen är till för att du ska slippa sjukdom och dessutom få ett långvarigt skydd på ett säkert och kontrollerat sätt, säger Pia Näsvall.

Alla som är 65 år och äldre kommer att få information om höstdosen skickat hem till sig med post.

1177.se: Allt om vaccination, öppettider och adresser till vaccinationsmottagningar.

Källa: Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.