Smittan ökar – stanna hemma om du har symtom

Smittspridningen av covid-19 ökar i länet. ”Pandemin är inte över, viruset sprids fortfarande.

Den som har symtom ska inte vistas nära andra människor”, säger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson.

Trots att det är sommar ökar spridningen av covid-19 i Norrbotten. Detta samtidigt som vi efter pandemin längtar efter att få umgås i olika sammanhang – med familj, vänner och bekanta. Kirunafestivalen är nyss avslutad och i Luleå drar Putte i parken – tidigare Luleå hamnfestival – igång med tre dagar av musik och mingel.

Men pandemin är inte över. På Sunderby sjukhus är 16 patienter inlagda med covid-19 och Region Norrbotten vädjar till norrbottningarna att iaktta försiktighet. Rådet är, precis som tidigare, att du som har förkylningssymtom ska undvika att vistas i närheten av andra.

Har du gjort ett snabbtest som visar att du är smittad ska du definitivt hålla dig hemma, även om det innebär att semesterresan, släktträffen eller festivalbesöket måste ställas in.

– Det är viktigt att vi respekterar varandras hälsa. Även om inte just du blir allvarligt sjuk kan covid-19 innebära ett allvarligt hälsotillstånd för någon i din närhet, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare.

För att minska risken för smittspridning i vård och omsorg gäller från idag en ny rekommendation i fråga om munskydd. Personalen ska använda munskydd vid allt patientnära arbete och under vissa förutsättningar under hela arbetspasset.

– Flera regioner har redan återinfört munskydd vid allt patientnära arbete och nu gör även Norrbotten det, säger han.

Källa: Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.