Nu tar covid-19 fart igen

25 JUL 2022
Skrivet av :


Mitten på sommaren är normalt lågsäsong för förkylningsvirus. Men i år sprids covid-19, trots att det är varmt och vi är utomhus mycket.

Nu höjer smittskyddsläkare Anders Nystedt ett varningens finger: – Vi ser att smittan ökar bland patienterna på våra sjukhus, främst i Sunderbyn. Ytterligare smittspridning skulle vara mycket olycklig just nu.

Under måndagen hade 25 patienter på Norrbottens sjukhus covid-19, psykiatrin ej inkluderad.

– Det finns avdelningar där hälften av alla patienter har covid-19, vilket tyder på att viruset sprids friskt både i samhället och på sjukhuset, säger Anders Nystedt.

Det är inte bara på sjukhusen den ökade smittspridningen märks av, även kommunernas omsorg påverkas.

Sjukvården i Norrbotten är hårt belastad och nu vädjar smittskyddsläkaren och Region Norrbotten om att norrbottningarna ska börja tänka smittsäkert igen. Främst gäller det att stanna hemma om man är sjuk, men också att hålla avstånd när det är möjligt.

– Det brukar ju skämtas om att vi här uppe ogillar trängsel och nu passar det bra att faktiskt leva upp till den myten.

Det är nu en dryg månad kvar till att Region Norrbotten börjar vaccinera med höstdos mot covid-19.
Vaccinationen kommer att ske enligt de nya rekommendationerna. Man börjar med att vaccinera personer som är 80 år och äldre samt personer som bor på SÄBO, har hemsjukvård eller hemtjänst.

– Mitt råd är att ni kavlar upp armen igen och fortsätter att vaccinera er.

När bokningstrycket bland de äldsta sjunker kommer vaccination erbjudas till ytterligare grupper.

Källa: Pressmeddelande Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.