17 lägenhetsinbrott om dagen under semestern

01 JUN 2022
Skrivet av :

Förra året begicks det 1569 lägenhetsinbrott om dagen i Sverige under jun-augusti.

Det är en ökning med 6 % jämfört med 2020 men det varierar i regionerna. Värst utsatt var region Syd med en ökning på 36 % och minst utsatt var region Väst med en minskning på 11 %. I region Stockholm är antalet anmälningar oförändrat.

Oavsett om man semestrar i Sverige eller utomlands är det viktigt att se över sitt hem inför semestern. Bortsett från att vidta fysiska åtgärder för att hindra tjuven att bryta sig in är Grannsamverkan det bästa sättet att stoppa tjuven. Många vet inte om att Grannsamverkan fungerar lika bra, till och med lite bättre, i flerbostadshus än i villa/radhus.

– Vi rekommenderar alla att starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde. Förutom att det minskar risken för inbrott i området så ökar även tryggheten bland de som är med, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Malmö Högskola gjorde 2019 en utvärdering åt Grannsamverkan som visar att Grannsamverkan minskade inbrotten med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i områden utan Grannsamverkan. Dessutom ökade känslan av trygghet med 38 % hos de boende sedan uppstart av Grannsamverkan.

– För oss är det viktigt att nå så många som möjligt i flerbostadshus med Grannsamverkansmetoden, därför är vi med på Järvaveckan och hjälper boende att starta upp Grannsamverkan i sitt område, säger Lina vidare.

Grannsamverkan är på plats på Järvaveckan den 1–3 jun för att svara på frågor från allmänheten.

Här är ytterligare några åtgärder för att minska risken för inbrott inför semestern:
• Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
• Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
• Skaffa timers till belysningen inomhus.
• Skaffa låsskydd (kåpa) till lägenhetsdörr med brevinkast i dörren.
• Installera ett säkerhetsskåp!
• Skaffa digital brevlåda på Skatteverkets hemsida så att inte tjuven ser i brevlådan att du inte är hemma.

Läs mer om Grannsamverkan på www.grannsamverkan.se

Inbrottsstatistik

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.