Girl power i Dansdraget

Björkstasnurren och Björkstabuggen 2022.05.28

Girl power!
De var tjejerna i Dansdraget som dominerade denna dag trots olika danspartners.
Nellie som startat i fem tävlingsklasser under dagen var supernöjd. Hon fick tre guld, ett brons och en femte plats. Moa som gjorde tre tävlingsstarter fick ett guld, ett silver och en fjärdeplats.

I fredags åkte Dansdragets tävlande ner till björkarnas stad Umeå för vårterminens sista tävling.
På lördag arrangerade dansföreningen Umeå Dansimperium R/C-tävlingen Björkstasnurren och GP-tävlingen Björkstabuggen. Tävlingen hölls i Jubileumshallen Teg. Dansare från 27 olika dansklubbar från Sverige och Norge hade samlats för att tävla i Bugg, Dubbelbugg, Rock´n Roll, Boogie Woogie, Lindy Hop och West Coast Swing.

Tävlingsdagen inleddes med att speakern Anna Morgansdotter presenterade dagens tre domare, Christoffer Elghorn, Bengt Hellsten och Lennart Näsholm och sen inleddes Björkstasnurren med Bugg. Eftersom det var två olika tävlingar under dagen så bytte många ”dansdragare” partner för skojs skull.

Dagens första seger för ÄDD kom snabbt i klassen Bugg Junior R genom Hugo Nilsson och Nellie.
I den sammanslagna klassen Bugg Grand Senior R och Bugg 35+R slutade Anders Lindh och Anna-Carin på en åttonde plats.

I Bugg Vuxen C där många tillfälliga par dansade tillsammans lyckades Martin Nilsson och Moa Johansson bäst. Paret slutade på en fin fjärde plats och fick uppflyttningspoäng. Elias Johansson som för dagen dansade med Amanda Stenman från Skellefteå Dansklubb dansade till sin en sjätte plats i finalen. Pontus Andersson och Ella Lidström slutade på trettonde plats, Kjell Landström och Mona Dahlberg hamnade på plats fjorton och Roger Bergman och Maria Engström på plats nitton.

Efter buggen var det dags för Lindy Hop och Pontus Andersson var den enda från Dansdraget som tävlande i Lindy Hop.  Pontus dansade med Amanda Stenman från Skellefteå Dansklubb och paret dansade till sig en fin andraplats.

Sen drog dubbelbuggen i gång och där premiärdansade trion Hugo Nilsson, William Johansson och Nellie Stråmo. Det blev stort jubel bland alla Dansdragare när segraren för Dubbelbugg Ungdom R och Junior R ropades upp och det visade sig vara Hugo, William och Nellie.

Efter finalerna i Dubbelbugg så var det dags för Boogie Woogie. I den sammanslagnas klassen Boogie Woogie Junior C/35+C blev det pallen för William Johansson och Nellie Stråmo. Paret slutade på plats tre. I Boogie Woogie 35+ R blev Roger Bergman och Mona Johansson fyra och i Boogie Woogie Vuxen C blev Pontus Andersson och Ella Lidström också fyra.

Sen var det dags för en lunchpaus för domare, funktionärer och tävlande innan GP-tävlingen för det högre tävlingsklasserna drog i gång. Grand Prix tävlingar är kvaltävlingar inför SM.

Eftermiddagspasset startades med Bugg. I Bugg Junior C-finalen tävlade William Johansson och Nellie Stråmo och slutade på en femte plats. I Bugg Vuxen C fick två älvsbypar dansa final. Pontus Andersson och Beatrice Markström slutade på en fjärde plats och Elias Johansson och Ella Lidström på en femteplats.

I slutet på dagen var det återigen dags för Boogie Woogie.

I Boogie Woogie Junior C fick William och Nellie till ett bra race i finalen och fick stå överst på pallen.

I den högsta Boogie Woogie klassen gick det bra för Dansdraget.

Segrade gjorde Moa Johansson tillsammans med Linus Rönnebrand från Luleå Bugg och Swing och trea blev Elias Johansson och Lisa Lundström.

Dagen avslutades sen med bugg med B och A-klasserna.

I Bugg Vuxen B hade Dansdraget två par i finalen. Moa Johansson och Linus Rönnebrand LBS blev två och Martin Nilsson och Lisa Lundström blev fyra och fick uppflyttningspoäng.

I Bugg Grand Senior A representerades Dansdraget av tre par. Kjell Landström och Maria Engström segrade, Roger Bergman och Mona Dahlberg blev sjua och Göran Långström och Astrid Edin nia.

Text och foto: Maria Engström/Dansdraget

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.