Enasnurren och Enabuggen

05 APR 2022
Skrivet av :

I fredags åkte Dansdragets tävlande tåg ner till Enköping. På lördag arrangerade dansföreningen ENA Bugg & Swing från Enköping R-tävlingen Enasnurren och N-tävlingen Enabuggen.

Tävlingen hölls i Fjärdhundraskolans Sporthall ca 15 km utanför Enköping. Drygt 400 dansare från 36 olika dansklubbar från Sverige hade samlats för att tävla i Bugg, Dubbelbugg, Rock´n Roll, Boogie Woogie Lindy Hop.

Efter att ha speakern Tony Forsberg presenterats dagens 3 domare, Gabriella Älghorn, Bengt Hellsten och Ingemar Önnerås inleddes Enasnurren med tre finalheat i Bugg Barn, Bugg Ungdom och Bugg Junior.

Domarna var helt överens och det blev Dansdragets juniorpar Hugo Nilsson och Nellie Stråmo som segrade i Bugg Junior R.

Efter några finaler i Dubbelbugg och Lindy Hop så var det dags för Boogie Woogie.

I den sammanslagna klassen Boogie Woogie Junior C/Vuxen C tävlade vuxenparet Pontus Andersson och Ella Lidström samt juniorparet William Johansson och Nellie Stråmo. Det var Pontus och Ellas första tävling på C-nivå och premiären slutade på pallen med en tredjeplats. William och Nellie dansade till sig en fin fjärdeplats trots att de tävlade mot vuxna och fick dansa i ett högt tempo.

R/N-tävlingen Ensnurren avslutades sen med ett buggpass för juniorer, vuxna och seniorer som tävlar i R och C-klasser.

I Bugg Vuxen C dansade Pontus och Ella bra i uttagningsomgången och gick direkt till semifinal utan att behöva dansa någon extrachans. Pontus och Ella låg bra till men i semifinalen gick det inte riktigt lika klockrent som i uttagningen så paret slutade på en elfte plats.

Sen var det dags för en lunchpaus för domare, funktionärer och tävlande innan Sveriges allra bästa dansare fick visa upp sig på den Nationella tävlingen Enabuggen.

Eftermiddagspasset startades med Boogie Woogie. Elias Johansson och Lisa Lundström tävlade för första gången i Boogie Woogie Vuxen B-klass. I ett rasande tempo på ca 200 bpm så visade de upp en rolig och musikanpassad dans och slutade på en fin fjärdeplats.

I Bugg Vuxen B tävlade Martin Nilsson – Lisa Lundström och Axel Lindh – Mikaela Bliderud från Altira Sundsvall. Axel och Mikaela hade precis fått ihop sina sista poäng i C-klass och tävlade nu i Bugg Vuxen B för första gången. Axel och Mikaela slutade på artonde plats och Martin och Lisa på tjugonde plats.

I slutet på dagen var det dags för A-finalerna. I Grand Senior A tävlade Kjell Landström och Maria Engström. Kjell och Maria vann finaldansen och fick kliva högst upp på prispallen.

Nästa tävlingsresa kommer att gå till Umeå den 28 maj då Umeå Dansimperium arrangerar Grand Pris-tävlingen Björkstabuggen GP och R/N-tävlingen Björkstasnurren,

Text: Maria Engström
Foto: Maria Engström och Anna-Karin Lundström

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.