100 inbrott om dagen under påsken!

11 APR 2022
Skrivet av :

Nu är det snart påsk och många passar på att åka bort. Men resglädjen blir kort om du drabbas av ett inbrott. Förra året låg påsken i april och då anmäldes det 2996 inbrott i bostäder, fritidshus och vind/källare enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är nästan 100 inbrott om dagen. 

I Stockholm, Göteborg och Malmö har dessutom inbrotten i villa/radhus ökat något hittills i år jämfört med samma period 2021. Men det finns regionala skillnader (se bif. fil). Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar du risken att utsättas för inbrott medan hemmet står tomt. För oavsett om reser bort en vecka eller bara över dagen så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

– Det är viktigt att få det att se ut som att man är hemma även om man inte är det, ett mörkt städat hem ger signaler om att vi är bortresta, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. 

De flesta inbrott sker på dagen när vi inte är hemma och under lov, ledigheter och högtider. Vanligast i villa är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. I lägenhet tar sig tjuven oftast in genom brevlådan med hjälp av en låsslunga.

– Om inte Grannsamverkan finns i området eller i fastigheten, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Det är också bra att ha lampor på timer som tänds inne när det börjar bli mörk ute, säger Lina vidare.

Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens för att minska risken att utsättas för inbrott i bostaden medan du är borta:
• Gå med i eller starta Grannsamverkan.
• Städa inte, lura tjuven, låt det se ut som att du är hemma.
• Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
• Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
• Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
• Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Bilaga
I bilagan kan ni se hur det ser ut med inbrott i just er region. Statistiken kommer från Polisen och Brottsförebyggande rådet (Brå).

Se statistik

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen, BRÅ, Polisen

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.