Varningssystemet Hesa Fredrik – Testas

07 MAR 2022
Skrivet av :

Foto: MSB

Hesa Fredrik och Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 7 mars klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

– Utifrån det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde vill vi understryka att detta är ett planerat test av systemet, så att ingen blir orolig i onödan. Dessa tester genomförs regelbundet och enligt ett fastställt schema för att säkerställa att systemet fungerar som det ska, säger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Tips är att lägga in datum för testerna 2022 i din kalender så att du enkelt kan vara medveten om när signalen testas.

Testas en gång per kvartal, tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen.

Under 2022 testas signalen följande datum:

• 7 mars

• 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)

• 5 september

Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du:

Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.

Lyssna på Sveriges Radios P4 för att höra vad som händer.

För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13

Under 2021 har hittills 27 VMA i radio och tv sänds ut, där merparten är varning för brand med giftig rök. Vid inget av dessa VMA har Hesa Fredrik används. Normalt skickas det ut mellan 40-50 VMA-meddelanden på år och av dessa brukar Hesa Fredrik används en gång. Det är MSB som äger systemet men drift och underhåll sköts av kommunerna. Om fel på ljudsändarna upptäcks, ska detta anmälas till den lokala räddningstjänsten.

Pressmeddelande: MSB

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.