Krislåda

07 MAR 2022
Taggar :
Skrivet av :

MSB vill påminna om vikten av att vara förberedd om vardagen plötsligt vänds upp och ner.

Men även om Sverige är tryggare än många andra länder kan allvarliga händelser drabba oss, just nu är det krisen i Ukraina som eskalerar.

Ett förändrat klimat kan innebära att översvämningar och skogsbränder blir vanligare och störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen.

Om man är förberedd bidrar man till att hela landet bättre klarar av en svår påfrestning och kan också hjälpa andra.

MSB:s studier visar att få människor har en god hemberedskap, i synnerhet unga boende i större städer.

Det vill MSB ändra på.

I broschyren “Om krisen eller kriget kommer” och på dinsäkerhet.se finns checklistor med förslag på vad en krislåda kan innehålla för att människor ska kunna klara sina mest grundläggande behov: vatten, mat, värme och kommunikation, när samhället inte fungerar som vi är vana vid.

Men var och en måste forma sin egen och sina anhörigas hemberedskap utifrån egna förutsättningar och behov.

Vi hoppas att många vill visa omtanke och dela just sin krislåda och tips och tricks på bra hemberedskap i sociala medier under hashtagen #minkrislåda.

Bakgrund

Under 2018skickade MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll.

Syftet är att öka människors kunskap om hur man kan förbereda sig för att kunna hantera en situation när viktiga funktioner och samhällsservice inte fungerar som vi är vana vid.

Orsaken kan vara skogsbränder, översvämningar, it-attacker och ytterst krigsfara.

Läs om hur broschyren togs emot av hushållen.

Det går att beställa fler exemplar av broschyren på dinsäkerhet.se. Här finns också broschyren på olika språk och anpassad för personer med olika funktionsvariationer.

Urval från Pressmeddelande från MSB

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.