Älvsbyns Nyheter

Äntligen kunde årets första näringslivsfrukost hållas

Förra fredagen den 4/3 hölls årets första näringslivsfrukost. Kommunalråd Tomas Egmark hälsade välkommen och uppmanade alla att även om vårt dagliga arbete fortsätter som vanligt i denna oroliga tid så ska vi tänka på Ukrainas folk och göra det vi kan för att hjälpa dem.

Polarbröd

Björn Hägg, Polarbröd – Sterling Nilsson

Björn Hägg från Polarbröd berättade om den resa som företaget har gjort sedan 23 augusti 2020 när bageriet totalförstördes i branden, tillidag när Polarkakan finns i butikerna igen, bakad i det nya bageriet i Älvsbyn.
– Vi har hela tiden arbetat med vår slogan ”Tillbaka till dig!” och vi vet att vi har konsumenterna med oss. Varumärket har aldrig varit starkare än nu, sa han.
Ännu är driften inte i full gång, men snart kommer alla medarbetare vara på plats och det planeras för nyheter och framtidens brödmål.

Björn Hägg berättade också om projektet Charm (Centrum för hållbar attraktiv resilient mat- och dryckesproduktion). Det kom till på initiativ av Polarbröd och syftet är att skapa en blomstrande livsmedelsproduktion i Norrbotten där olika aktörer i branschen samarbetar
och inspirerar varandra till att utveckla norrbottniska matinnovationer och skapa en livsmedelskedja mellan varandra.
Charm-projektet finansieras av Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Polarbröd och Älvsbyns kommun.

Norrlandsfonden
Per Nilsson från Norrlandsfonden berättade sedan om hur den kan ge finansiellt stöd till företag som står inför tillväxt, investeringar eller företagsförvärv. Norrlandsfondens kunder finns i alla branscher. Till stor det är det industriföretag, men tjänste- och turismföretagen blir allt fler.
– Vi lånar ut 300 miljoner kronor per år och har idag 500 kunder. Uppföljningar visar att de företag som har fått ekonomiskt stöd från oss har en bra omsättningsökning, sa han.

Lyftet

Älvsbyhus vd Kent Johansson Foto:Sterling Nilsson

Dagens tredje talare var Älvsbyhus vd Kent Johansson som berättade om hur Älvsbyhus har klarat sig under pandemin.
– När smittan spred sig började vi titta på hur vi skulle dra ner på verksamheten. Men snart visade det sig att det värsta aldrig inträffade i
vår bransch. Tvärtom så fick vi en stor orderingång och problemet blev hur vi skulle hinna bygga alla hus i tid, sa han.
– När vi annonserade om en kommande prishöjning fick vi 250 beställningar på tiodygn. Det har aldrig tidigare hänt. Vi tvingades ändra leveranstiden för dessa från 12 månadertill 18. Ändå hoppade bara 15 av.
I småhusbranschen är indexreglerade priser praxis. Om företagets inköpspriser stiger under byggtiden så kan husets pris komma att höjas betydligt.
– Vi gör inte så, för oss är fast pris heligt. När inflationen är hög och priserna stiger visar det sig i årsbokslutet, men vårt förtroende hos kunderna stärks. Vi har varit störst i branschen i 22 år i rad och kundundersökningar visar att vi har
branschens nöjdaste kunder. Det är vår bästa marknadsföring.

Lyftet
Slutligen informerades om att Företagarna söker partners inför Näringslivsgalan, att Hotell Storforsen är nya ägare till Polar Hotel sedan 1 mars och att Gunnar Wallgren har startat företaget Bli Säkrare, Älvsby Brand AB som erbjuder tjänster inom brand och säkerhet.
Nästa näringslivsfrukost: 25 mars.

Text: Elisabet Nordebo

Älvsbyns Nyheter ges ut tillsammans av Älvsbyns kommun, Företagarna i Älvsbyn, Sparbanken Nord och Älvsby Handel.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.