Enklare provtagning

26 JAN 2022
Skrivet av :

Egenprovtagning för covid-19 blir enklare i Norrbotten

Så här ser lådan där man hämtar och lämnar testkitet ut.

Region Norrbotten börjar införa ett nytt system för egenprovtagning för covid-19. Testkit hämtas och lämnas via en provlåda utanför hälsocentralen. Provet är märkt med en QR-kod som man själv registrerar på 1177.se. Först ut är Arjeplog, Arvidsjaur och Övertorneå.

Region Norrbotten erbjuder idag egenprovtagning via provtagningsplatser, via ombud på apotek eller via hemleverans. Inom kort upphör det avtal som Folkhälsomyndigheten har med de externa samarbetspartner som regionerna använt för egenprovtagningen. Därför startar nu provtagning med egenregistrering.

Med start 26 januari kommer provlådor att finnas på plats utanför hälsocentralerna i Arjeplog, Arvidsjaur och Övertorneå.

Provlådor kommer så småningom dyka upp vid hälsocentraler på andra orter. På 1177.se finns alla provtagningsmöjligheter och provtagningsplatser för samtliga kommuner i länet listade.

– Det är en stor fördel att patienten själv sköter hämtning och lämning av testkit. På så sätt kan de som arbetar på hälsocentralen lägga sin tid på att ta hand om andra sjuka patienter, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära.

Patienten eller någon annan hämtar och lämnar testkitet i provlådan. De kommer att vara utställda på dagtid helgfria vardagar. När provlådorna finns på plats och när du senast kan lämna in prov anges för varje plats.

Varje prov är märkt med en QR-kod som man själv registrerar på 1177.se, så kallad egenregistrerad provtagning. Man behöver e-legitimation och kan bara registrera prov man tagit på sig själv. Den som är mellan 13 och 17 år behöver ett utökat Bank-id eller Freja e-id plus. För barn mellan 6 och 12 år registrerar vårdnadshavaren provet i så kallat ombudsläge.

Det är även genom att logga in på 1177.se du hittar ditt provsvar. Provet analyseras på samma laboratorium som regionen använder för dagens egenprovtagning.

För den som saknar en e-legitimation eller har svårt att provta själv, sker provtagningen genom att först ta kontakt med den egna hälsocentralen.

Innan du hämtar ett testkit, tänk på att:

  • Du kan bara hämta testkit till den som ska provtas. Blir testkitet liggande för länge kan det bli gammalt.
  • Om möjligt hämtas och lämnas testkitet av en symtomfri person. Om det inte är möjligt är det viktigt att du tar dig till lådan på ett smittsäkert sätt. Var noggrann med handhygien och använd gärna munskydd för att minska risken att smitta andra.
  • Testkitet måste registreras med QR-koden på instruktionen av den som tar provet för att provsvar ska fås.
  • Ta gärna med dig handsprit och sprita händerna innan du tar ditt testkit.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.