Älvsbyns mest olycksdrabbade vägar

Jul och nyår tillhör de stora trafikhelgerna. De senaste tio åren har 18 personer avlidit och 348 skadats i trafikolyckor kring helgerna i Norrbotten.

Försäkringsbolaget If kan med unik statistik visa vilka de mest olycksdrabbade vägarna är i Älvsbyns kommun.

Under det senaste decenniet har mellan 17 och 52 personer per år skadats i Norrbotten i trafikolyckor under jul- och nyårshelgerna. Julen 2017 var den mest olycksdrabbade.

Graf: Skadade i trafikolyckor 20 december-12 januari i Norrbottens län

Under samma period har 18 personer avlidit i trafikolyckor. 2018 var det mörkaste jullovet i Norrbotten, då åtta personer omkom i trafiken under jul- och nyårshelgerna.

– Vi känner alla till att risken för en olycka i jultrafiken är hög. Du kanske jagar sista julklapparna eller försöker hinna fram till julfirandet i tid samtidigt som väglaget är dåligt. Vårt tips är att vara ute i god tid så att du slipper stressa. Det är viktigt att du håller avstånd till framförvarande fordon och tänk på att bromssträckan är mycket längre när det är halt väglag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Många ger sig ut på vägarna

Enligt en undersökning som If låtit genomföra planerar fyra av tio att resa kring jul och nyår. De allra flesta ska resa inom landet, och en majoritet av dem med bil.

Men att många ger sig ut på vägarna för att ta sig till och från julfirandet innebär också en ökad risk för olyckor. Under de senaste decennierna har antalet rapporterade olyckor varit högst dagarna innan julafton. De senaste gångerna julafton inföll på en fredag inträffade flest olyckor den 23 respektive den 22 december.

Flest olyckor sker dagarna innan julafton

– Vi rekommenderar att man har bra vinterdäck och fyller på spolarvätska innan man ger sig iväg. Se även till att ha med varningstriangel, isskrapa, snöskyffel, reflexväst, något att dricka och äta och extra filtar, då risken att fastna i långa köer är mycket vanligare i jultrafiken. Den som kör elbil behöver planera in lite tätare laddstopp då räckvidden förkortas när det är kallt ute och för att se till att ha tillräckligt med el kvar för att hålla värmen om man blir stående i några timmar i bilköer efter till exempel en olycka. Hur mycket en elbil drar för att hålla värmen varierar ganska mycket beroende på märke och modell, men det kan löna sig att sänka både hastighet och innertemperaturen några grader och använda stols- och rattvärme istället för att förlänga räckvidden, säger Johan Granholm.

Den senaste femårsperioden har antalet olyckor i jultrafiken minskat jämfört med tidigare femårsperioder. Totalt i riket rör det sig om drygt 700 rapporterade olyckor per år under de senaste fem åren

Här är Älvsbyns mest olycksdrabbade vägar

Med unik statistik från Transportstyrelsen har försäkringsbolaget If även tittat på vilka de mest olycksdrabbade vägsträckorna är i alla kommuner. I Älvsbyn är Väg 374 mest olycksdrabbad sett till de senaste fem åren (observera att detta gäller hela året, inte bara julhelgen). Där har 15 olyckor rapporterats.

– De vägar som har högst risk för allvarliga skador är landsvägar som inte är mötesseparerade och där hastigheten ofta är ganska hög. En frontalkollision kan bli ödesdiger. Även Europavägar har många allvarliga olyckor, främst på grund av att hastigheten är hög och det är lätt att bli ouppmärksam när körningen kan vara väldigt monoton, lägg till trötthet på det och du har en farlig kombination. Tänk på att stanna ofta och sträcka på benen, drick tillräckligt med vätska och glöm inte matpauserna, säger Johan Granholm.

Mest olycksdrabbade vägar i Älvsbyn
Väg Antal olyckor 2015–2020
Väg 374 15
Väg 94 13
Väg 545 3
Väg 374/Midnattssolsvägen 3
Väg 356 3

Källa: Försäkringsbolaget If

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.