Fler eldar i kamin

27 NOV 2021
Skrivet av :

Höga elpriser får fler att elda i kamin – nu börjar brandfarligaste säsongen i Norrbotten

En av fem uppger att de kommer att elda mer i kaminen på grund av höga elpriser. Det visar en ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra.
Samtidigt går vi i årets brandfarligaste säsong. I Norrbotten får SOS Alarm 21 procent fler samtal om bostadsbränder i december och januari än under resten av året.

December och januari är de månader då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder. Även i Norrbotten görs det fler 112-samtal än under resten av året. Länet kan räkna med närmare 40 larmsamtal under december och januari. Det motsvarar omkring fyra samtal i veckan.

I hela Sverige inkommer totalt omkring 1 400 larmsamtal om bränder en typisk december och januari, vilket är 18 procent fler än under resten av året. Nyårsafton och nyårsdagen är de två dagar då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder under året.

Topp-10-listan över dagar på hela året med flest 112-samtal om bostadsbränder domineras av julhelgerna. Även valborg smyger sig in i toppen (se tabell längre ner).

Fler eldar i kamin

I en ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra uppger en av fem att de tror att de kommer att elda mer i kamin den här vintern än tidigare.

Men det finns risker med ökad eldning. Enligt MSB:s statistik har var åttonde bostadsbrand de senaste tre åren börjat i eldstad eller värmepanna.

– Nu inleds den tid på året då allra flest bränder inträffar. Ju kallare det blir ute, desto fler bränder inne. Många kommer att elda i sina kaminer. Felaktig eldning kan lätt leda till brand eller soteld. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att det finns en brandsläckare nära till hands, så att man har en chans att släcka innan branden hunnit sprida sig, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Flest bränder startar i köket

Men den vanligaste brandorsaken i hemmet är inte den öppna spisen. Inte heller levande ljus, som många tror. Istället startar de flesta bränder i samband med matlagning. De allra flesta uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. Torrkokning är också vanligt – när maten man lagar kokar torrt, sedan bränns och till slut börjar brinna. Det händer också att det börjar brinna i spisfläktar. Fett och sot som samlas i fläktfiltret brinner lätt.

– Onödigt många bränder startar i just köket. Där finns det mycket som man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna. Som att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Många missar att kontrollera brandvarnaren

Ifs undersökning visar också att var tionde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare. 18 procent testar den mer sällan än en gång om året. Fyra procent uppger att de inte har någon brandvarnare.

– Trots att en brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död glömmer många att kontrollera att den fungerar. För att ge ett säkert skydd ska brandvarnaren testas med jämna mellanrum. Det är bra att även dammsuga brandvarnaren någon gång per år för att få bort damm och andra partiklar, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

– En fungerande brandvarnare är den billigaste och mest effektiva livförsäkring som finns. Den upptäcker livsfarlig rök och gas, larmar i tid och ger personer i hushållet en chans att agera, tillägger Jenny Rudslätt.

Topplistan: Dagarna med flest larmsamtal om bränder

Datum Genomsnittligt antal larmsamtal
1 januari 42
31 december 38
24 december 29
6 januari 28
30 april 28
5 januari 28
23 april 27
27 december 27
3 januari 27
21 januari 26
Källa: SOS Alarm. Sifforrna gäller hela Sverige.

Checklista om det brinner – gör så här

 • Rädda – dig själv och andra.
 • Varna – andra runt omkring.
 • Larma – ring 112.
 • Släck – försök släcka branden om det inte innebär en fara för dig.

SOS Alarm och If har samlat några tips inför Brandvarnarens dag (1 december):

 • Kontrollera att brandvarnaren fungerar – varje månad.
 • Byt batteri varje advent. Ladda ner sms-påminnelse om du har svårt att komma ihåg: https://aktivmotbrand.msb.se/
 • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
 • Placera brandvarnare i eller intill sovrum samt nära köket.
 • Montera brandvarnaren i taket.
 • Se till att brandvarnaren är CE-märkt.
 • Byt ut hela brandvarnaren minst vart tionde år – längre än så håller den inte. Se stämpel med produktionsdatum i botten.
 • Skaffa även en brandfilt och en handbrandsläckare, 6 kg pulver är bäst för hemmabruk. Det är tillåtet att ha andra färger än röd brandsläckare hemma.
 • Gör en utrymningsplan (olika för lägenhet och hus) och öva med alla familjemedlemmar.
 • Följ våra råd om hur du eldar säkert i kamin

Ur undersökningen

Elpriserna spås/väntas bli höga i vinter. Tror du att du kommer att elda mer i kamin denna vinter än tidigare vintrar?

Ja 20 %
Nej 14 %
Lika mycket som tidigare år 15 %
Ej relevant/jag har ingen kamin 51 %

Hur ofta brukar du testa att din brandvarnare fungerar?

Varje månad eller oftare 10 %
Varannan månad 10 %
En gång i kvartalet 20 %
En gång om året 26 %
Mer sällan än en gång om året 15 %
Vartannat år 3 %
Aldrig 11 %
Jag har ingen brandvarnare 4 %

Vad tror du är vanligaste anledningen till bränder under julen?

Levande ljus 81 %
Elektriska ljus (inkl. dekorationsljus) 4 %
Spisen (matlagning) 4 %
Elfel 2 %
Överhettad elektronik (t ex dator/mobil/strykjärn) 2 %
Eldstad/kamin 2 %
Skorstensbrand 1 %

Metod

 • Statistiken från SOS Alarm bygger på larmsamtal om bostadsbränder. Ett genomsnittligt antal per dag och månad har räknats ut för perioden februari 2015 till januari 2021.
 • 1 020 personer har deltagit i undersökningen om brandsäkerhet, som genomfördes av Syno på uppdrag av Försäkringsbolaget If. Frågan som ställdes var ”Elpriserna spås bli höga i vinter. Tror du att du kommer att elda mer i kamin denna vinter än tidigare vintrar?”. Undersökningen genomfördes 19-22 november 2021.

Källa IF Pressmeddelande

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.