Kommunen erbjuder möjlighet till distansarbete

01 OKT 2021
Skrivet av :

I och med de tidigare coronarekommendationerna har kommunanställda kunnat arbeta hemifrån. Den 29 september slopades flertalet coronarestriktioner ute i samhället. En av dessa är just rekommendationen om distansarbete.

I och med att restriktionerna tas bort har kommunen valt att plocka fram nya riktlinjer. De nya bestämmelserna ger de anställda en möjlighet att kunna arbeta hemifrån upptill två dagar i veckan, i den mån det är möjligt.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda det här och jag hoppas att det kommer att nyttjas. Det här är en del i vårt arbete om att vara en attraktiv arbetsgivare och vi ser att det här är en del av framtiden, att kunna erbjuda den här formen av flexibilitet, säger Anna-Karin Andersson, HR-chef på Älvsbyns kommun.

– Men det är viktigt att poängtera att det är en möjlighet till distansarbete, ingen rättighet. Det är alltid chefen som beslutar om det är möjligt att en medarbetare kan jobba delvis på distans. Det handlar inte om att jobba alla dagar på distans, utan det handlar om max två dagar per vecka.

Vad behöver en medarbetare göra om den är intresserad av att arbeta på distans?

– Den som önskar arbeta på distans kontaktar sin chef.

Sen en tid tillbaka klubbade kommunfullmäktige i Älvsbyn igenom en ny kompetensförsörjningsplan. Möjligheten till distansarbete är en av punkterna som fastställdes i den nya riktlinjen.

– Geografiskt sett har vi har många närliggande kommuner som det är lätt att pendla från. Det här är ett sätt att locka medarbetare i andra kommuner att välja Älvsbyn som sin arbetsplats. Beslutet att pendla kan bli lättare om man erbjuder möjlighet att kunna jobba på distans någon dag i veckan, säger Anna-Karin Andersson.

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.