Utstickarpriset 2021

17 SEP 2021
Skrivet av :

I veckan presenterade Polarbröd finalisterna för Utstickarpriset 2021. Med Utstickarpriset, som i år delas ut för tionde gången, vill Polarbröd hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Årets finalister är Ullförmedlingen, The Bread Lab och Stockholm Resilience Center.
I år delas Utstickarpriset ut för tionde året i rad och prisutdelningen kommer att ske den 4 november. Temat för årets Utstickarpris är samverkan och medskapande.

– Under de år vi har delat ut Utstickarpriset har det blivit tydligt att vi blir mest framgångsrika när vi jobbar tillsammans. . Temat för årets Utstickarpris är därför samverkan och medskapande vilket är helt centralt om vi ska klara en omställning till en hållbar framtid, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Årets finalister – Tre goda exempel på samverkan och medskapande
De tre finalisterna är Ullförmedlingen som sammanför säljare och köpare i syfte att ta vara på den svenska ullen, The Bread Lab som, i nära samarbete med bagare, jordbrukare och forskare, skapar och odlar sädesslag som är bättre för människa och miljö och slutligen Stockholm Resilience Center som bedriver forskning där människa och natur studeras som en integrerad helhet med fokus på systemens förmåga att klara störningar och förändringar för att kunna fortsätta utvecklas.

Vinnaren utses av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin

– Vi fick in många nomineringar på spännande företag, organisationer och personer som på olika sätt verkar för en hållbar framtid genom samverkan och medskapande. Som vanligt var det svårt att välja bort, det pågår många goda samarbeten runt omkring, men vi i juryn har nu enats om vilka de tre finalisterna är. Jag tycker att det verkligen är en inspirerande trio som visar på bredden av sätt att samverka, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Årets finalister

 • Ullförmedlingen
  Ullförmedlingen förenklar inköp och försäljning av ull mellan fårägare och ullförädlare med det övergripande syftet att mer av den svenska ullen med dess bredd och olika kvalitéer från de svenska fårraserna ska komma till nytta och användning. Tjänsten förenklar köp och sälj av ull i olika former och enligt ett antal kategorier och beskrivningar av produkten. Tjänsten ska genom ny teknik och digitaliseringens möjligheter ge konkret nytta för de som använder den.
 • The Bread Lab
  The Bread Lab är en del av Washington University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare. Kunskapen delas brett genom samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete.
 • Stockholm Resilience Center
  Stockholm Resilience Center, som grundades 2007, är en internationell forskningsenhet vid Stockholms Universitet som inbegriper olika discipliner. Centrets forskning är inriktad på miljö och hållbar utveckling med fokus på system där människa och natur studeras som en integrerad helhet. I fokus för forskningen står systemens resiliens, det vill säga deras förmåga att klara av störningar och förändringar, för att kunna fortsätta utvecklas. Forskningen integrerar samhällskunskap, humaniora och naturvetenskap.

Om Utstickarpriset:
Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Tidigare vinnare:

 • 2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet, om pengars funktion.
 • 2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen, cirkulär ekonomi.
 • 2014 Johan Ehrenberg – Pådrivande i klimat- och energifrågan med ett helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.
 • 2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.
 • 2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden som leder till verklig förändring.
 • 2017 Cape Farewell – Kulturen som bärare av omställningen mot en hållbar framtid.
 • 2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen, kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.
 • 2019 EAT-Lancet Commission – Kunskap och upplysning.
 • 2020 Mycorena – Resurseffektivitet och cirkularitet.Källa Pressmeddelande – Polarbröd

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.