Dans ska öka jämlikhet

04 AUG 2021
Skrivet av :

När pandemin slog till började danslärarna på den ideella föreningen Dance direction association att fundera på hur alla inställda arrangemang skulle påverka mindre orter och byar och insåg snabbt att här kommer det behövas insatser.

I ett jämlikt samhälle så behövs en variation på kulturyttringar såväl som det behövs olika idrotter, inte minst för våra barn och unga. Mindre orter har större utmaningar med att kunna erbjuda till exempel dans till sina invånare. Där såg vi en möjlighet att kunna hjälpa till, säger Catrin Johansson, Verksamhetsledare på Dance direction association.

Linda Lundqvist – Foto: Jennie Carnudd/Glimma Studio

I sommar kommer föreningen resa runt till ett antal olika kommuner för att erbjuda kostnadsfria workshops i dans för barn i åldrarna 6–12 år. Föreningen riktar insatsen till de som vanligtvis inte får samma möjlighet att delta i kulturutbudet, i hopp om att bidra till jämlikhet och gemenskap. Målet med workshopen är att ge barnen en fartfylld stund med dans och glädje. Föreningen gästar Älvsbyn den 12 augusti. Deltagarantalet och innehållet i workshopen kommer att anpassas efter rådande restriktioner och läget i pandemin.

Catrin Johansson, Verksamhetsledare på Dance direction association – Foto: Jennie Carnudd/Glimma Studio

”Kultur är en mänsklig rättighet enligt FN och det är också fastslaget av Sveriges riksdag. I sommar har vi fått möjlighet att erbjuda kultur i form av dans för våra barn och unga och det är vi otroligt glada över.” Säger: Maria Thysell tillförordnad Fritids- och Kulturchef i Älvsbyn.

Det är Region Norrbotten som möjliggör projektet ekonomiskt, utöver föreningens huvudsponsor Pionjären Fasighets AB. Projektets syfte är att öka möjligheterna för barn och unga utanför storstäderna att få ta del av dans. Föreningen samverkar med lokala föreningar och organisationer i projektet.

”Vi tror helt enkelt att det gynnar våra barn och unga framledes att vi knyter kontakter och banar väg för fler samarbeten” säger Catrin Johansson, verksamhetsledare på Dance direction association.

Dance direction association bjuder in till dansworkshop i sommar för barn födda 2009-2011 och 2012-2015 den 12/8.

Häng med i en trygg, rolig och fartfylld workshop i dans. Vårt mål är att barnen ska känna sig glada och stolta när de dansat.

Barn födda 2012-2015 har workshop kl. 9.30-10.30, barn födda 2009-2011 har workshop kl. 10.45-12.00. Begränsat antal platser.

Platsen är Cosmos hallen på Forum.

Boka plats på Dance direction association hemsida. under fliken ”Boka plats” ni hittar den högst upp i högra hörnet på startsidan.
På hemsidan hittar ni även deras pandemianpassningar.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.