Älgjakten startar den 1:a september i norr

Nytt från 2021! Älgjakten startar den 1:a september i norr.

Foto: Pressbild Jägarförbundet

Då var det dags för en av de stora jaktstarterna i de nordliga länen, dvs älgjakten. Nytt är att jakten startar redan den 1:a september som fast datum istället för första måndagen i september.

Jaktstarten är helig för många jägare och älgen är ett viktigt högvilt. När jakten startar är det många jägare ute och det är hundar som jobbar ute i skogarna. Det är viktigt för de som rör sig i skog och mark för att t ex plocka bär och svamp att ha koll om det bedrivs jakt där man avser att vistas för att inte störa jakten eller risk för olyckor.

Det är viktigt att stämma av med markägaren och jakträttsinnehavaren innan man ger sig ut i skogarna under jakttid och ytterligare ett råd när man ger sig ut är att ta på sig tydliga varselfärger som orange, gul osv så att man tydligt syns säger Johan Boström, Marknads – och kommunikationschef på Jägarnas Riksförbund.

Viltet är en otrolig resurs och att det dessutom är både klimatsmart, fettsnålt och fritt från tillsatser gör det hela ännu bättre. Ett tips är om man har kvar älgkött från föregående års jakt är långkok som t ex Boeuf bourguignon, älgköttsoppa eller varför inte en vinbräserad älgkind under höstens intågande säger Johan Boström.

Vi vill även påminna att ta det lugnt i trafiken i och med att mörkret är på intågande. Speciellt i gryning och skymning rör viltet på sig och det ökar risken för viltolyckor. Om olyckan är framme så markera platsen och ring  alltJägarnas Riksförbund id 112 avslutar Johan Boström.

Fakta:
Ansvar – Frivillighet – Samarbete

Jägarnas Riksförbund är en organisation med lokalavdelningar över hela landet. JRF arbetar för att reglerna kring jakten ska förenklas och för att jägarnas och markägarnas kunnande och ansvar ska sättas främst. Så minskas också mycket av den onödiga byråkrati som omgärdar jakten. Enkla regler, frivillig samverkan och frihet under ansvar är tre av de ledstjärnor som driver förbundets arbete.
https://www.jagarnasriksforbund.se/

Källa: Pressmeddelande Jägarnas Riksförbund

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.