Inga gröna avdrag till Älvsbynborna

19 JUL 2021
Skrivet av :

I Älvsbyns kommun har ännu inga småhusägare beviljats grönt avdrag under första halvåret 2021.
Kommunen hamnar därmed på delad sistaplats tillsammans med 33 andra kommuner när Svensk Solenergi rankar kommunerna efter antal kronor i beviljat grönt avdrag per invånare.
– Det är tråkigt att ingen i Älvsbyn ännu beviljats grönt avdrag. De verkar tyvärr ha missat hur lätt det är att få igenom avdraget, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Skattereduktionen för grön teknik, det gröna avdraget, har funnits sedan årsskiftet. Det gröna avdraget beviljas för solceller, energilager (batterier) och laddningspunkter till elfordon (laddstolpar). Rikssnittet för avdraget ligger på 24 kronor per invånare, men skillnaden mellan kommunerna är stor. I södra Sverige har småhusägarna beviljats mer grönt avdrag än regeringen budgeterat, med Gnesta i topp på 116 kronor per invånare, samtidigt som boende i 34 kommuner i norr inte beviljats en enda krona.

– Det finns en geografisk spridning, men den borde inte vara så här stor. Solceller fungerar bäst när de är kalla, och det behöver inte vara starkt solljus för att elektricitet ska genereras. Om man har mycket snö kan man vinkla solcellerna vertikalt. Då samlas inte snön på panelerna och man fångar mer av det lågt infallande ljuset som det finns gott om i norr, säger Anna Werner.

För solceller är avdraget 15 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddstolpar är avdraget 50 procent. Det är fördelaktigt att installera batteri och solceller samtidigt eftersom växelriktaren då räknas till batteriet, som berättigar till högre avdrag än solcellerna.

Hämta hela listan här

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.