Näringslivsfrukost

03 JUN 2021
Skrivet av :

Näringslivsfrukosten bjöd på positiva nyheter

Sofia Lundberg, Samhällsbyggnadskontoret öppnade fredagens näringslivsfrukost som även denna gång genomfördes digitalt via Teams. Sofia berättade att vi nu ligger på tredje plats
i länet avseende företagsklimatet.

Anna Lindberg Foto-Peter-Lundberg

Sedan lämnade hon över ordet till Anna Lindberg, ny kommunchef. Anna var tidigare regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten i sju år och kommer nu att ta över rodret i kommunen.
– Det är en förmån att få börja jobba i en kommun, berättade hon. Jag har alltid jobbat med utvecklingsfrågor, men det är ju så att utveckling börjar alltid lokalt. Det kommer  att bli intressant att jobba nära utvecklingen och där det sker. Jag har alltid gillat Älvsbyn, det är en bra kommun och ligger bra till.
Anna bor i Gammelstad men tycker att vår kommun har väldigt fina förutsättningar.
– Det handlar om att bo, leva, verka. Men vi måste vara på tå. Man kan inte bara sitta och titta på.
Det krävs handling för att kommunen ska kunna fortsätta en positiv utveckling.
Älvsbyns kyrkstad en oas för vår kommun kommer att få en upprustning. Anneli Johansson, en av de stora eldsjälarna för området på kyrkmalmen, var nästa gäst. Kyrkmalmen dök upp redan 1746, när dagens stuga nummer 74 var bostad för församlingens präst.
Det tog däremot fram till 1806 innan kyrkan började att byggas. Elfsby kapellförsamling bildades 1809 i samband med att Norrbottens läns landsting bildades. Vid den tiden fanns inte många innevånare i dagens centralort utan kyrkans placering var en kompromiss mellan Pålsträsks och Korsträsks byalag.

Det kan också vara viktigt att påpeka att på den tiden fanns det kyrkoplikt. Man var helt enkelt tvungen att besöka kyrkan, något som avskaffades i slutet av 1800-talet. På grund av del långa avstånden så fanns ett stort behov av övernattningsmöjligheter så antalet stugor växte till som mest 94 stugor och 61 stall för kreaturen.
Anneli berättade att det här var början av bildandet av Elfsby centrum och kom att forma området på kyrkmalmen. Några fastigheter finns kvar sedan den tiden, framförallt efter Gammelvägen.
– Kyrkstaden är ett viktigt område, säger Anneli. Kyrkan äger marken men stugorna är privatägda, så det finns mycket att ta hänsyn till.
Trots detta så pågår det ett restaureringsarbete. Området behöver tillsyn. Det senaste är att vägarna har fått namn så nu kan man till exempel besöka bagerigränd eller för all del även bagerimuseet, den första byggnaden i det som idag har blivit Polarbageriet.
– Till årets Nationaldag så finns nu möjligheten att kika in i ett tiotal stugor för att visa hur det kunde se ut tillbaka i tiden för

Sedan var det dags för Pernilla Öhlund att presentera sitt nya företag. Pernilla har en gedigen utbildning som ekonom, men har även ett stort engagemang inom restaurangnäringen. Företaget kommer att stå på tre ben. Restaurang, event och administration.
Pernilla är känd för många uteätare och har synts i ett antal restauranger under många år men som faktiskt halkade in där på ett ”bananskal”. Nu blir hon konsult för restaurangbranschen och vill hjälpa till som eventarrangör förutom att hon även klarar löpande bokföring. För närvarande sätter covid-19 käppar i hjulet men det kommer ju att ändra sig så småningom.
– Jag vill göra något eget som jag tyckersaknas, avslutar Pernilla.

Elisabeth Öhman Nordström från Företagarna påpekade att Älvsbyn just nu ligger på 19:e plats i Sverige bland de kommuner som har de bästa förutsättningarna för företagsamhet.
– Vi ligger dessutom fortfarande i topp på svenskt näringslivs undersökning om näringslivsklimatet.
Avslutningsvis informerade samhällsbyggnadskontoret om att det går att nominera till Änglamarkspriset, som hittas på www.coop.se/anglamarkspriset. Priset går i korthet ut på vilka som bidrar till en positiv utveckling av vår miljö, där vi alla ska leva.

Kommunen påminde även om att det är fortfarande möjligt att företag att få stöd och råd om verksamheten blivit drabbad av covid-19.

Nästa näringslivsfrukost är den 18 juni.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.