Lyckad föreningsutmaning på distans

13 JUN 2021
Skrivet av :

Älvsbygymnasterna arrangerade sin första ”digitala” utmaning förra lördagen och det var minst sagt en stärkande upplevelse.

Hilma Lindahl, Linnea Åberg och Lovisa Grahn antog utmaningen tillsammans utomhus i en timme Foto: Brittmari Åberg

Bland annat genomfördes 10 000 armhävningar inom loppet av tre timmar av sammanlagt 114 deltagare från fem föreningar.

Hur kom ni på idén att arrangera en föreningsutmaning?
– Idén om en digital utmaning kom från en av föreningens ledare som tog initiativet till att anordna ett digitalt event då Anatoli Cup, en tävling i styrka och smidighet som föreningen arrangerar vid terminsslut, tvingades ställas in ännu en gång på grund av rådande pandemi, säger Elisabet Ölund som är tävlingsansvarig inom Älvsbygymnasterna och ingick i projektgruppen kring föreningsutmaningen.

Ville bidra till rörelseglädje i regionen
– Vi ville kunna fortsätta sporra föreningarna, alla aktiva och deras familjer till styrke- och smidighetsträning, berättar initiativtagaren.

Utmaningen utformades för att vara tillgänglig för alla. Den skulle gå att genomföra hemma eller utomhus, själv eller i grupp. De åtta utmaningsövningarna som valdes ut påminde om de i Anatoli Cup. Deltagarna hade mellan klockan 10 och 13 på sig att utföra så många repetitioner som möjligt av varje övning och rapportera in antalet till Älvsbygymnasterna, varefter föreningarnas snittpoäng räknades ut. Hur det gått för föreningarna avslöjades vid prisutdelningen, som hölls via en digital plattform, senare samma kväll.

23 000 rygglyft
De deltagande föreningarna, Älvsbygymnasterna, GK Norra Norden, Polcirkelgymnasterna Jokkmokk, IFK Arvidsjaur GK och Lulegymnasterna, genomförde tillsammans cirka 2 000 rusher á 50 meter, 2 000 brytningar, 9 000 grodhopp, 10 000 armhävningar, 11 000 tricepsdips, 11 500 fällknivar, hela 23 000 rygglyft och 23 500 bensparkar.

Freja Ivanova gör armhävningar på hemmaplan Foto: Hassan Khouaja

Vissa utförde utmaningen enskilt, andra med sin familj eller träningsgrupp. Freja Ivanova körde hemma tillsammans med sin mamma Krasimira som är nybliven KvAG-tränare i Älvsbygymnasterna.
– Det var jättekul faktiskt, både jag och Freja tyckte om utmaningen, säger Krasimira.

”Man blir stark och får kondition”
Syskonen Emelia och Ellen Lundberg, Älvsbygymnasterna, körde också utmaningen tillsammans på hemmaplan.
– Tävlingen var rolig men det var väldigt varmt eftersom vi gjorde övningarna ute, säger Emelia.

Att det var jobbigast att springa var de ense om – och det var de inte ensamma om att tycka.
– Tävlingen var bra, man blir stark och får kondition, konstaterar Ellen.

Uppskattat av deltagarna
”Superrolig” var det mest ikryssade svarsalternativet som beskrev hur utmaningen hade varit. ”Tung” och ”Det blir träningsvärk” var ett par andra flitigt använda kryssrutor.

Hur tycker ni i projektgruppen att det har gått?
– Vi är imponerade av all aktivitet som har genomförts ute bland deltagarna i föreningarna. Genom att Föreningsutmaningen genomfördes digitalt kunde alla åldrar delta vilket var extra roligt för de som inte har haft möjlighet att delta på någon tävling under terminen och för andra som ville ha en extra utmaning innan sommarledigheten. Föreningsutmaningen har fått positiv respons och gett nya erfarenheter, summerar Elisabet Ölund dagen.

Text: Brittmari Åberg/Älvsbygymnasterna         

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.