Älvsbyn i toppen av näringslivsklimat

28 MAJ 2021
Skrivet av :

I två av de nyligen släppta undersökningarna om näringslivsklimatet i Sveriges kommuner placerar sig Älvsbyns kommun åter i toppskiktet.
Svenskt Näringsliv har presenterat första delen av deras årliga näringslivsgranskning Företagsklimat. Bäst i Norrbotten är Bodens kommun med betyg 3,9 sedan följer Arjeplogs- och Älvsbyns kommun på 3,7.

Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun

  • Jag är nöjd över vårt betyg, men vi har saker vi måste förbättra ytterligare i vår dialog med företagen. Att Boden går upp i ledning är inte förvånande och att Arjeplog klättrar visar att fler kommuner har förstått behovet av ett bra näringslivsklimat, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

1 405 av länets företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet. Det sammanfattande omdömet i helhet för riket är 3,4 på en skala 1–6. Norrbotten landar på snittet 3,1 och Älvsbyn alltså på 3,7 i betyg.

Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten

  • Att Boden, Arjeplog och Älvsbyn toppar är inte särskilt överraskande. Det är kommuner som arbetar medvetet med att förbättra sitt företagsklimat. Även Arvidsjaur och Haparanda är värda att nämna vilket syns i enkätsvaren från företagen, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

Småföretagarna presenterade nyligen sitt småföretagarindex och där är Älvsbyns kommun på förstaplatsen i Norrbotten.

  • Vi toppade inte bara Norrbotten utan vi är högst rankade norr om Stockholm och på 19 plats av 290 kommuner i Sverige, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Småföretagarnas Riksförbund har utvecklat indexet för att lyfta fram de faktorer som är betydelsefulla för företagande, samt visa på skillnaderna i förutsättningar för företagande mellan olika delar av landet.

  • Den rankningen håller jag väldigt högt. Då den väger in fler parametrar än Svenskt Näringsliv. Ett av småföretagarindex underlag för sin ranking är just Svenskt Näringslivs ranking, sedan väger de in andra parametrar om småföretags förutsättningar specifikt.

Vad drar du för lärdomar av dessa rankingar?

  • Vi har fortfarande en del att jobba med när det gäller kommunikation, upphandlingar och myndighetsutövning, men vi är på rätt väg. Den sammanvägda bedömningen är att företagen har bra förutsättningar i kommunen och att kommunen gör rätt saker för att underlätta företagande, säger Tomas Egmark.

 

Norrbottens län 2021

Älvsbyns kommun 2021-05-25

SmåForetagarIndex-2021

Källa: Älvsbyns Kommun

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.