Stöldskyddsföreningen varnar

Se upp för Annonsbedrägerier m.m.
2021-04-26

Fördubbling av annonsbedrägerier  
Det senaste året så har antalet polisanmälda annonsbedrägerier ökat lavinartat. I mars 2021 polisanmäldes enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) 2573 annonsbedrägerier mot 1355 i mars 2020. Det är en ökning med ca 90 %.

Idag, den 26/4, vill vi lyfta internationella immaterialrättsdagen som handlar om att uppmärksamma rätten till bland annat varumärken och patent. Något som ofta utnyttjas i samband med bedrägerier, annonsbedrägeri och varumärkesintrång.  När ett företag drabbas av piratkopiering heter brottet varumärkesintrång och när en köpare drabbas så rör det sig om ett bedrägeri.

– När priset är lågt och annonsen har ett för bra erbjudande, bör man tänka till och göra lite research innan man beställer och köper något, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

I samband med annonsbedrägerier så händer det frekvent att köpare får piratkopierade varor i stället för äkta varor. Enligt en rapport utgiven av OECD 2019 var mer än hälften av de förfalskningar som importerades till Sverige köpta av personer som trott sig köpa en äkta produkt. Man betalade uppskattningsvis nästan 4.5 miljarder kronor för förfalskade produkter, vilket drabbar både företag och privatpersoner. Förutom den ekonomiska skadan så finns det en stor risk att den piratkopierade produkten är skadlig eller farlig för köparen.

Förutom att man möjligen får en piratkopierad vara eller ingenting alls, så är risken stor att annonsbedrägerier även ger bedragare möjlighet att samla in personliga uppgifter som namn, adress samt kontokortsinformation, som sedan kan användas för andra bedrägerier.

Fler tips från säkerhetskollen.se som kan skydda mot annonsbedrägeri och piratkopior:
• Polisanmäl alltid annonsbedrägerier.
• Undvik förskottsbetalningar till privatpersoner.
• Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till.
• Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
• Du har ett eget ansvar att kontrollera att det du köper inte är stöldgods.
• Priset är oftast avslöjande om det är en äkta eller piratkopierad produkt.
• Använd endast hemsidor som har en ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad E-handel”-stämpel.

Hemsida 

Länkar Säkerhetskollen
Bluffakturor

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.