Galafrukost 2020

Presentation av vinnarna från den livesända prisutdelningen
I år är ingenting sig likt, på grund av covid-19 genomförs näringslivsgalan 2020 som en livesänd galafrukost. Evenemanget sändes direkt, men går även att se i efterhand på naringslivgala.se.

På grund av covid-19 fick arrangörerna göra några omtag som till slut resulterade i att ordna en livesändning med intervjuer för att hylla våra fantastiska företag och föreningar på orten.
Först ut var Tomas Egmark, kommunalråd och Roger Tuomas, ny samhällsbyggnadschef.

Både Tomas och Roger pratade om vikten av privata företag och entreprenörer men tog även upp vikten av ett rikt föreningsliv. Älvsbyn har cirka 800 företag och ett hundratal föreningar, så nästan alla älvsbybor känner någon som har företag med olika storlek och volym. Alla företag kanske inte syns så väl på hemmaplan därför att dom har sin verksamhet i hög grad utanför kommunen. En del pendlar långa sträckor, men vill ändå bo i kommunen.

Roger pratade också om vikten att vårda och hylla de företag som vi har på orten trots att debatten ofta handlar om nya möjliga etableringar inom olika områden.

Näringslivsgalan är ett samarrangemang mellan Företagarna i Älvsbyn, Älvsby Handel, LRF i Älvsbyn, Business by women och Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Näringslivsgala tar nu paus och återkommer 2022.

Årets unga företagare – Norrlands Rörmontage AB
Efter avslutad utbildning och lite olika jobb startade Nils sitt företag 2010.

Han är utbildad och diplomerad svetsare med svetsning av fjärrvärmerör som specialitet. Det gör också att han ofta befinner sig på resande fot tillsammans med övriga anställda. För närvarande är det tre personer aktiva i företaget. Lägga och svetsa rör är en säsongsaktivitet men företaget har inteproblem att fylla ut tiden under lågsäsong.

Motivering:
Bästa prisbelönta svetsaren man mött och som man gärna anlitar som entreprenör. Alltid positiv, lättsam och proffsig. Möter Nils problem hittar han alltid en lösning. Han ställer alltid upp och gör sina arbeten snabbt med bra kvalitet.

Årets nytänkare – Best LB/Udda Äventyr
Att driva boskap mellan olika betesmarker från hästryggen och dessutom tillåta turister att vara med. Ett koncept som skapat nya möjligheter till samarbete. Berit Hardselius hade boskap och Rikard Öhman hade hästar. Så inleddes ett nytt spännande samarbete. Båda har ju förmånen att få leva sin dröm. Best Lantbruk bytte ben för några år sedan och sadlade om från mjölkkor till biffkor. Rikard Öhman klev upp på hästen för över trettio år sedan och det finns även en bok om hans äventyr.
Idén föddes ur ett behov att flytta boskapen mellan olika betesmarker inom området omkring Nybyn.
Det här året har Berit en idé om att anordna kosafari, en vidareutveckling av de populära kosläppen. Rikard kommer bland annat att renovera några av sina rast- och sovplatser, förutom de ordinarie aktiviteterna.

Motivering:
Två framgångsrika företag som ser möjligheter i att arbeta i tillsammans.Utveckling av företagens grundidé förbättras och skapar mervärde. Genom att driva boskap på hästrygg skapas en hållbar lösning för miljön.

Årets ambassadör – Viktoria Viklund
Viktoria Viklund är ursprungligen från Burträsk men efter avslutade studier kom hon till Älvsbyn och här har hon stannat. Efter en stroke 2009, vars efterverkningar fortfarande finns kvar i form av kronisk huvudvärk, var hon tvungen att sluta som lärare.

Viktoria har alltid varit idrottsintresserad och det blev fotboll som engagerade henne mest. Som 16-åring blev hon tränare för ett ungdomslag i Burträsk. Numera är hon aktiv i ÄIF:s fotbollssektion och hjälper till med allt som hon klarar av idag. Dessvärre kan man inte längre ha Pepsfiket öppet och anläggningen är stängd. Alla aktiva får byta om i hemmet och efteråt åka hem och duscha. Träningsaktiviteterna har även bytt skepnad med betoning på övningar med distans till träningskompisarna.

Motivering:
En eldsjäl att räkna med. Har ett brinnande intresse för Älvsbyns föreningsliv. Med sitt fleråriga engagemang och ”driv” för ÄIF har hon skapat evenemang och möten som sammanfört många generationer.

Årets småföretag – Uddens Hembageri
Det är 24 år sedan starten ute på Skataudden i Lillkorsträsk och idag är det ett välkänt bageri i kommunen. Hela familjen är inblandad i verksamheten som även har blivit ett populärt utflyktsmål för kommunens innevånare. Förutom alla möjliga bakverk så har man nu också börjat tillverka sin egen glass.
Uddens Hembageri använder så långt som möjligt lokalproducerade råvaror och har även egna odlingar. Hela familjen är involverad i verksamheten som innefattar allt från egna odlingar, bärplockning, bakning, tillverkning av smörgåstårtor, gräddtårtor med mera.

Motivering:
En produkt för alla sinnen. Stig in i deras väldoftande bageri och se de vackraste av skapelser. Känn konsistensen och de underbara smakerna. Hör Nikkan berätta om var deras lokalproducerade ingredienser är skördade. Det är ett företag som har det naturliga kretsloppstänket.

Årets företag – Henkes Maskin & Transport AB
Det började lite försiktigt för elva år sedan när Henrik Johansson skaffadeen trailer och började köra. Sedan har entreprenadföretaget växt och även ändrat inriktning. Nu ligger tonvikten på entreprenadmaskiner för service och underhåll av vägnätet, inte minst skogsvägar. Idag har företaget vuxit och omfattar tolv anställda och ett 15-tal olika maskiner.

– Just nu är vi inne i en lite lugnare period. Det är slut på vinterkörningarna och sommarens arbeten har inte riktigt kommit igång, säger Henke. Jag tycker det känns fantastiskt att bli utsedd till årets företag.

– Företaget lever i en värld där det gäller att har rätt utrustning i rätt tid. Man får hela tiden vara beredd på att både sälja maskiner och köpa något av en annan sort. Så verksamheten är väldigt dynamisk och det gäller att vara lyhörd på vad som efterfrågas.

Motivering:
Ett växande företag inom skogsvägar och järnvägar samt även inom vindparken. En ung drivande entreprenör som tror starkt på framtiden.

Årets senior – Ulla och Kärsti
För 30 år sedan slog Ulla och Kärsti ihop sina verksamheter och startade Hårateljén, en ateljé som blivit en institution i kommunen.
– Vi är jätteglada över den här utmärkelsen, säger Ulla. Men riktigt vart alla år tagit vägen vet jag inte.
– I år har vi faktiskt 30 års jubileum, berättar Ulla vidare.

Hårbranchen är ju även den en verksamhet i ständig förändring. Därför vidareutbildar kvinnorna sig varje år. Förutom hår i alla former så kommer det även nya hårprodukter hela tiden, dessutom tillhandahåller de även smink från beprövade märken.

Motivering:
Ulla och Kärsti tar fram det bästa hos sina kunder. De har många års erfarenhet kring mode, styling och alltid det senaste inom hårvård. Dessa driftiga entreprenörer har snyggat till många genom åren. Med sitt positiva sätt ger dom alltid det lilla extra till sina kunder.

Årets trotjänare – Mari Grankvist
Från Gnosjö åkte hon till Vidsel för att gå på turistlinjen som då var placerad på orten. Sedan blev Mari Grankvist kvar. 2002 startade hon med vinimport, ett företag som fortfarande är aktivt, men numera är det Tempo på full tid.
Livsmedelsaffären i Vidsel är inne på sitt sjätte år. Affären driver hon numera med mellansonen Christoffer. De äger företaget tillsammans.
– Det kan ju bli ganska långa dagar, säger hon. Vi har öppet till sju på kvällarna så att pendlarna ska hinna hem också.

Några fritidsproblem har hon inte men givetvis besöker hon Storforsen med jämna mellanrum.
Fem personer är anställda för att hålla verksamheten igång och sköta det löpande arbetet.

Motivering:
Med smak för livets goda. Hon har under flera år tillgodosett människors behov över förväntan. God serviceanda verkar rinna som blod i hennes ådror, hon vågar satsa och är knutpunkt för många människor.

Galafrukosten på FB

Texter: Lars-Erik Lundberg och Företagarna i Älvsbyn
Foto: Sterling Nilsson

 

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension