Älvsbyn har störst smittspridning i Norrbotten

Älvsbyns kommun hade flest antal smittade per 1000 invånare i Norrbotten i covid-19 under vecka 15 med 75 nya fall.

-Skärpning Älvsbybor! En ökad smitta med mer än 50% sedan förra veckan visar att det är för många som inte längre tar detta på allvar, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Tomas Egmark, kommunalråd Älvsbyns kommun. Foto: Peter Lundberg

Nu har det gått 10 veckor i rad med hög smittspridning i Älvsbyns kommun och detta gör att kommunen nu dessutom klättrar till översta platsen med flest antal smittade per 1000 invånare under hela pandemin.

-Så snälla följ rekommendationer och riktlinjer, om inte för er egen skull, så tänk på de som kanske inte klarar av att bli sjuk och får lämna oss i förtid, säger Tomas Egmark.

Det ser bara värre och värre ut. I Norrbotten är det näst värsta veckan sen pandemin startade och Älvsbyns kommun är sämst i klassen i Norrbotten. Vi är verkligen inte bra på att begränsa smittan.

-Låt oss nu göra som vi gjorde i december när vi tillsammans följde Folkhälsomyndighetens riktlinjer och snabbt fick ned smittspridningen, säger Tomas Egmark.

Trots högst smitta i Norrbotten under pandemin har vi fortfarande inte ett enda fall av covid-19 under hela pandemin hos någon vårdtagare på våra särskilda boenden för äldre (Nyberga och Ugglan).

-Äldreomsorgen kämpar på och gör ett fantastiskt jobb. Vi vill fortsatt hålla smittan borta och därför vill vi uppmana till att vara återhållsam med besök på våra särskilda boenden om man inte är vaccinerad, speciellt nu när smittan är så utbredd i kommunen, säger Tomas Egmark.

Ta ditt ansvar och gör vad du kan för att skydda dig själv och andra från covid-19

  • Stanna hemma när du har symtom. Testa dig så fort som möjligt.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Håll avstånd till andra människor både inom- och utomhus. Undvik platser med trängsel.
  • I Norrbotten gäller även att du som är äldre än 16 år ska använda munskydd i situationer där trängsel inte kan undvikas
  • Umgås endast i små sällskap tillsammans med dina närmaste.
  • Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt. Träffa inga nya kontakter under resan eller på resmålet.
  • Arbeta hemifrån om det är möjligt.
  • Håll dig uppdaterad om vilka rekommendationer som gäller från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Norrbotten.

    Covid-19-situationen i Norrbotten

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.