Aktuellt Covid-19 läge i Län/Regionen och Älvsbyns Kommun

15 APR 2021
Skrivet av :

Region Norrbotten är i förstärkningsläge.

Dagens rapport visar att:

  • 156 ytterligare personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 18865 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. Uppdateras på vardagar.
  • Idag vårdas 48 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav 14 på C-IVA, dessutom 2 på C-IVA utomläns. Uppdateras på vardagar.
  • Totalt 245 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början. Uppdateras ej dagligen.
  • Under vecka 14 testades 5275 personer i Norrbotten för pågående covid-19-infektion via PCR. 1066 av dessa (20,2 procent) testades positivt för covid-19. Uppdateras på måndagar.
  • Till och med vecka 13 har 35867 personer fått en dos och 16148 personer har fått två doser. (källa: Folkhälsomyndigheten). Uppdateras på torsdagar.

Sifforna över nytillkomna fall samt personer som får sjukhusvård avser tiden från klockan 08.00 föregående vardag till klockan 08.00 idag.

Uppdaterat 15 april

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten, vecka 14.

Detaljerad statistik för vaccinationerna finns hos Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten presenterar veckovis statistik fördelat per kommun här.

Covid-19 – vaccination

….
2021-04-14

Läget i vården extremt ansträngt

Som ett resultat av den höga smittspridningen är sjukhusen i Norrbotten nästan helt fullbelagda med patienter. Nu vänder sig Region Norrbotten till Västerbotten för att få hjälp.

– Sjukhusen i Sunderbyn, Gällivare och Kiruna har ytterst få lediga vårdplatser oavsett om det gäller vanliga patienter eller patienter med covid-19, säger Anna Alm Andersson, chef för division Närsjukvård.

I Kalix och Piteå finns enstaka lediga vårdplatser och nu kommer patienter från de andra sjukhusen att flyttas dit. Region Norrbotten får också hjälp från grannlänet.

– Vi har precis fått klartecken från Västerbotten om att vi får skicka en intensivvårdspatient med covid-19 till Norrlands universitetssjukhus och jag utesluter inte att det blir fler, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Sjukdomsförloppet för patienter med covid-19 har förändrats under pandemin. Tidigare hamnade de flesta som behövde sjukhusvård först på vårdavdelning för att ibland sedan behöva intensivvård.

– Nu kommer patienter direkt till intensivvårdsavdelningen från hemmet. Unga personer som annars är helt friska blir nu svårt sjuka mycket snabbt, säger Per Berglund.

Att fler personer blir svårt sjuka snabbare än tidigare gör att läget på länets sjukhus på kort tid kan förändras till det värre. De enda som kan stoppa smittspridningen är norrbottningarna.

– Om du inte redan gör allt du kan för att undvika att sprida covid-19 måste du göra det nu. Träffa ingen annan än de du bor med, håll avstånd i alla situationer och stanna hemma om du känner dig minsta sjuk, säger Anna Alm Andersson.

Källa: Region Norrbotten

….
2021-04-08

Tredje värsta veckan i Norrbotten

I Älvsbyns kommun har vi för åttonde veckan i rad hög smittspridning med 37 nya fall av sjukdomen covid-19. Under förra veckan, vecka 13, hade Norrbotten det tredje högsta antalet smittade under en vecka sedan pandemins start.

Lär mer här!

Källa: Älvsbyns kommun

…..
2021-04-07

Vaccintid kan bokas även om brev inte kommit

Just nu kan alla som är 70 år eller äldre vaccinera sig mot covid-19. Det går bra att boka tid även om man inte fått brev om vaccinationen hem.

Den som har e-legitimation bokar enklast och snabbast sin vaccintid genom att logga in på 1177.se. De som inte kan boka själva kan ringa och få hjälp med att boka tid. Nu ber Region Norrbotten att man ska välja att antingen boka via 1177.se eller telefon – inte båda.

– Vi märker att en del ställer sig i telefonkö för att bli uppringda och när vi ringer upp har de redan hunnit boka en tid på webben. Ni som kan, boka på webben direkt istället. Då kan vi snabbare ringa upp de som faktiskt inte kan boka själva, säger Pia Näsvall, chefläkare och vaccinationssamordnade inom Region Norrbotten.

Det händer också att de som jobbar med telefonbokningen för vaccination har svårt att få tag på personer som vill bli uppringda.

– Om du har bett om att bli uppringd, svara när det ringer även om du inte känner igen numret.

Det är bara via det särskilda numret, 010-452 63 03, som man kan boka vaccinationstid.

– Våra hälsocentraler, sjukhus och 1177 på telefon får en hel del samtal från personer som vill boka tid. Ring rätt nummer så håller i vårdens telefonlinjer öppna för dem som verkligen behöver komma fram.

Om man vill ställa frågor om vaccinationen kan man antingen ringa det nationella informationsnumret 11313 eller chatta med Digitalen som finns på norrbotten.se.

….
2021-03-29
Tendens till ökad andel smittade i yngre åldrar (< 20 år)

Framför allt trend som startade ism sportlovet

• Jokkmokk 26 % yngre än 20 år
• Älvsbyn 25 % yngre än 20 år
• Gällivare 21 % yngre än 20 år

Men glöm inte! 75-80 % av de som smittas är äldre än 20 år.

Och vi hoppas att alla norrbottningar – yngre liksom äldre minns resultatet av smittspridningen under sportlovet även under påskledigheterna

…..
Uppdaterad 2021-03-29

Vaccinbokning öppnar för 75-79 år

Nu kan nästa åldersgrupp boka tid för vaccination mot covid-19. Den här gången är det personer som är födda under 1951 eller tidigare som omfattas.

Eftersom Astra Zenecas vaccin återigen kan användas ökar nu farten i vaccineringen. Under veckan ska ungefär 6600 vaccindoser ges till norrbottningarna.

– Eftersom äldre lider större risk att bli svårt sjuka i covid-19 prioriterar vi den gruppen. De får alla doser av alla vaccinsorter som finns tillgängliga, säger Pia Näsvall, chefläkare och vaccinationssamordnare.

Tidsbokningen för gruppen öppnar idag och brev med information landar i brevlådorna under veckan. I brevet står det hur man gör för att boka vaccinationstid. I första hand bokar man själv tid genom att logga in på 1177.se, men man kan också få hjälp över telefon med att boka tid. Telefonnumret står i brevet.
I brevet finns en hälsodeklaration som man fyller i och tar med till vaccinationslokalen. I brevet finns dessutom praktisk information och även information om reseersättning.

Källa: Region Norrbotten

…..
2021-03-24

Gällivare sjukhus hårt belastat av covid-19, mottagningsverksamheter begränsas

En tredjedel av alla patienter på Gällivare sjukhus är inlagda för covid-19. Nu gör sjukhuset kraftiga begränsningar i mottagningsverksamheten. Personalen flyttas till covid-avdelningar.

– Trycket är högt och jag är rädd att det kommer öka under den närmsta tiden, säger Ola Wulf, läkarchef och medicinskt ledningsansvarig i den lokala krisledningen på Gällivare sjukhus.

Eftersom mottagningarna i princip stänger kommer patienter att avbokas. Alla patienter vars tid avbokas kommer att bli kontaktade. Patienter med akuta besvär som inte kan vänta kommer att tas om hand om.

– Jag vill uppmana alla att tänka på vad ni själva kan göra. Även du som är ung kan bli långtidssjuk och få problem under lång tid och du vet inte på förhand hur sjuk just du blir, säger Ola Wulf.

Neddragningen av mottagningsverksamheten är planerad att fortsätta till efter påsk, men läget kommer att utvärderas kontinuerligt.

– Nu är det påsklov och folk kommer att resa till och från Gällivare. Risken är att det blir ännu värre om vi inte sköter oss, säger Ola Wulf.

Källa: Region Norrbotten
—-

Använd munskydd när trängsel inte kan undvikas

2021-02-26
Nu rekommenderar smittskyddsläkaren i Norrbotten att munskydd ska användas i situationer där det inte går att undvika trängsel.

– De viktigaste åtgärderna vi norrbottningar kan göra för att minska spridningen av covid-19 är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att i alla lägen hålla avstånd till personer utanför den egna familjekretsen, säger Anders Nystedt.

I de lägen där det inte går att hålla avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken, kan munskydd för framför allt personer 16 år och äldre minska risken för att smitta sprids.

Därför rekommenderar Smittskydd Norrbotten att man i första hand och i största möjliga mån undviker trängsel i allmänna utrymmen och att vi avstår all nära fysisk kontakt med personer vi inte bor tillsammans med.

– När det inte går, då ska vi använda munskydd, säger Anders Nystedt.

Övriga restriktioner som kan minska smittspridningen under pågående pandemi gäller som tidigare. Till exempel att arbeta hemifrån när det är möjligt, begränsa nya kontakter samt avstå möten och konferenser i jobbet, avstå onödiga resor och om det inte går – resa säkert.

Se även Folkhälsomyndighetens Föreskrifter och Allmänna Råd (HSLF-FS 2020:12).

….

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.