Vinterbad med Älvsby församling

03 MAR 2021
Skrivet av :

Älvsbyborna har fått personal från Svenska kyrkan Älvsby församling att ta av sig kläderna och bada isvak. De har även börjat utmana vänner och bekanta att vinterbada under samma himmel. Det hela är del i en iskall badutmaning till förmån för välgörande ändamål.

Den pågående utmaningen ”Vinterbada med Älvsby församling” är ett sätt att bidra till Act Svenska kyrkans internationella arbete som aktivt arbetar mot orättvisor och förtryck runt om i världen.

Prästen Elin Edberg och informatör Sara Bohlin hoppade i plurret samtidigt. Foto: Privat.

-Beroende på var vi föds och vilket kön vi har så ser verkligheten olika ut, konstaterar Sara Bohlin, informatör i Älvsby församling och förklarar att Svenska kyrkan varje år samlar in pengar under fastan, som sträcker sig under perioden fastlagssöndag 14 februari – palmsöndag 28 mars. Pågående fasteinsamling  går under titeln ”Under samma himmel” och har stort fokus på Corona pandemins offer. När världen drabbas av en pandemi förvärrar det en redan svår situation för många människor i utsatthet.

-I skuggan av pandemin ökar våldet i hemmen och fattigdomen är extrem, säger Sara Bohlin.

Här var det pedagogen Helena Olofssons tur att bada isvak. Foto: Privat.

I samband med fastekampanjen har varje församling möjlighet att anordna egna aktiviteter för att samla in pengar och det var så idén med en badutmaning föddes. Personalen i Älvsby församling utmanade varandra offentligt och lät allmänheten swisha in pengar till insamlingen. De gjorde en inbördes stege och för varje 1000-lapp som samlades in skulle någon i personalgruppen bada isvak. Alla dopp dokumenterades och filmklippen delades i sociala medier. Det dröjde inte länge förrän utmaningen spred sig utanför personalgruppen. Älvsbyborna utmanade varandra och swishade in pengar till insamlingen i samband med badet.

-Det ligger ju i tiden att bada isvak och det är nog mycket till anledning att så många hakat på, konstaterar Sara.

Församlingsassistent Anna Åberg spanar in isvaken och passade på att utmana unga ledare i Älvsby församling. Foto: privat.

-Du kan också vara med! Anta utmaningen och häng på trenden med vinterbad. Utmana kollegor, släkt och vänner och lägg upp ditt vinterbad i den officiella facebookgruppen ”Vinterbada med Älvsby församling” avslutar Sara.

Se Video På Facebook

Källa: Älvsby församling

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.