Se upp för inbrott i påsk!

29 MAR 2021
Skrivet av :

Nu är det snart påsk och många passar på att åka bort. Men resglädjen blir kort om du drabbas av ett inbrott.

Förra året låg påsken i april och då anmäldes det 2872 inbrott i bostäder, fritidshus och vind/källare enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är nästan 100 inbrott om dagen, men det finns regionala skillnader.

Inbrotten ökade något i april 2020 jämfört med samma period 2019. Men det finns regionala skillnader och inbrott i källare och vind står för en stor del av ökningen. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar du risken att utsättas för inbrott medan hemmet står tomt. För oavsett om reser bort en vecka eller bara över dagen så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

– Det är viktigt att inte glömma bort att se över källare och vind. Som regel ska man inte förvara värdefulla saker där då det är ett ställe där tjuven kan jobba relativt ostört, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

De flesta inbrott sker på dagen när vi inte är hemma och under lov, ledigheter och högtider. Vanligast i villa är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. I lägenhet tar sig tjuven oftast in genom brevlådan med hjälp av en låsslunga.

– Om inte Grannsamverkan finns i området eller i fastigheten, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Det är också bra att ha lampor på timer som tänds inne när det börjar bli mörk ute, säger Lina vidare.

Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens för att minska risken att utsättas för inbrott i bostaden medan du är borta:

  • Gå med i eller starta Grannsamverkan.
  • Städa inte, låt det se ut som att du är hemma.
  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda via Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Läs mer om hur du skyddar din bostad här! 

Källa: Pressmeddelande SSF

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.