Aktuellt läge i Region Norrbotten

04 MAR 2021
Skrivet av :

Region Norrbotten är i förstärkningsläge.

Region Norrbotten är i förstärkningsläge.

Dagens rapport visar att:

  • 208 ytterligare personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 13366 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. Uppdateras på vardagar.
  • Idag vårdas 42 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav 8 på C-IVA , dessutom 3 på C-IVA utomläns. Uppdateras på vardagar.
  • Totalt 208 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början. Uppdateras ej dagligen.
  • Under vecka 8 testades 5404 personer i Norrbotten för pågående covid-19-infektion via PCR. 834 av dessa (15,4 procent) testades positivt för covid-19. Uppdateras på måndagar.
  • Till och med vecka 7 har 13205 personer fått minst en dos vaccin, av dessa är 8221 personer fullvaccinerade (källa: Folkhälsomyndigheten). Uppdateras på torsdagar.

Sifforna över nytillkomna fall samt personer som får sjukhusvård avser tiden från klockan 08.00 föregående vardag till klockan 08.00 idag.

Uppdaterat 4 mars

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten, vecka 8

Detaljerad statistik för vaccinationerna finns hos Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten presenterar veckovis statistik fördelat per kommun här.

Covid-19 – vaccination

….

Använd munskydd när trängsel inte kan undvikas

2021-02-26
Nu rekommenderar smittskyddsläkaren i Norrbotten att munskydd ska användas i situationer där det inte går att undvika trängsel.

– De viktigaste åtgärderna vi norrbottningar kan göra för att minska spridningen av covid-19 är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att i alla lägen hålla avstånd till personer utanför den egna familjekretsen, säger Anders Nystedt.

I de lägen där det inte går att hålla avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken, kan munskydd för framför allt personer 16 år och äldre minska risken för att smitta sprids.

Därför rekommenderar Smittskydd Norrbotten att man i första hand och i största möjliga mån undviker trängsel i allmänna utrymmen och att vi avstår all nära fysisk kontakt med personer vi inte bor tillsammans med.

– När det inte går, då ska vi använda munskydd, säger Anders Nystedt.

Övriga restriktioner som kan minska smittspridningen under pågående pandemi gäller som tidigare. Till exempel att arbeta hemifrån när det är möjligt, begränsa nya kontakter samt avstå möten och konferenser i jobbet, avstå onödiga resor och om det inte går – resa säkert.

Se även Folkhälsomyndighetens Föreskrifter och Allmänna Råd (HSLF-FS 2020:12).

Extremt ansträngt inom intensivvården

2021-02-24
Intensivvården i Norrbotten är mycket hårt belastad och patienter får skickas till andra län för vård. Samtidigt fortsätter den omfattande smittspridningen av covid-19 i Luleå.

Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet eftersom vi själva inte har kapacitet för att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Samtidigt befarar Per Berglund att trycket på intensivvården kommer att öka ytterligare.

– Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på IVA ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats i Luleå att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger Per Berglund.

Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem står luleåbor för. Nu för smittskyddsläkare Anders Nystedt dialog med Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.

– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och såna saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

I smittspårningen vittnar luleåborna om att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa rekommendationerna från myndigheterna.

– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så, säger Anders Nystedt.

….

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.