Aktuellt läge i Region Norrbotten

26 FEB 2021
Skrivet av :

Region Norrbotten är i förstärkningsläge.

Dagens rapport visar att:

  • 181 ytterligare personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 12517 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. Uppdateras på vardagar.
  • Idag vårdas 31 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav 10 på C-IVA , dessutom 3 utomläns. Uppdateras på vardagar.
  • Totalt 204 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början. Uppdateras ej dagligen.
  • Under vecka 7 testades 4722 personer i Norrbotten för pågående covid-19-infektion via PCR. 748 av dessa (15,8 procent) testades positivt för covid-19. Uppdateras på måndagar.
  • Till och med vecka 7 har 13205 personer fått minst en dos vaccin, av dessa är 8221 personer fullvaccinerade (källa: Folkhälsomyndigheten). Uppdateras på torsdagar.

Sifforna över nytillkomna fall samt personer som får sjukhusvård avser tiden från klockan 08.00 föregående vardag till klockan 08.00 idag.

Uppdaterat 26 februari
….

Extremt ansträngt inom intensivvården

2021-02-24
Intensivvården i Norrbotten är mycket hårt belastad och patienter får skickas till andra län för vård. Samtidigt fortsätter den omfattande smittspridningen av covid-19 i Luleå.

Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet eftersom vi själva inte har kapacitet för att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Samtidigt befarar Per Berglund att trycket på intensivvården kommer att öka ytterligare.

– Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på IVA ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats i Luleå att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger Per Berglund.

Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem står luleåbor för. Nu för smittskyddsläkare Anders Nystedt dialog med Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.

– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och såna saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

I smittspårningen vittnar luleåborna om att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa rekommendationerna från myndigheterna.

– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så, säger Anders Nystedt.

….

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten, vecka 7

Detaljerad statistik för vaccinationerna finns hos Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten presenterar veckovis statistik fördelat per kommun här.

Covid-19 – vaccination

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.