Ett mörkt år – Kan vi se ljuset?

01 JAN 2021
Skrivet av :

En sammanfattning av året 2020 sett utifrån Älvsbyns horisont

Det som sticker ut under hela året är att de tunga, mörka och allvarliga händelserna som toppar listan i mediabevakning även från Älvsbyn.

Pandemi
Covid 19

Krisinformation
Krisledning i Kommunen
Bärplockare
Branden på Polarbröd

Även vår bevakning från Älvsbynews sida ha blivit väldigt mörk, även om vi försöker hitta de ljusa och positiva nyheterna.

Pandemi
Inhemsk smittspridning bekräftades för första gången 6 mars 2020 i Stockholm, och det första dödsfallet skedde den 11 mars, även det i Stockholm.
Samma dag konstaterade Världshälsoorganisationen VHO att virusutbrottet är en pandemi, och i Sverige vidtogs flera myndighetsåtgärder.

Covid 19
Covid-19 står för coronavirus disease 2019. Disease är engelska och betyder sjukdom. Viruset som orsakar covid-19 har fått namnet SARS-CoV-2. Det identifierades i staden Wuhan i Kina i december 2019. Troligen överfördes viruset från djur till människor på en djurmarknad, men det är inte helt bekräftat. Därefter har viruset spridits till många länder.

Krisinformation 

Blir en viktig informationsspridare som fort blir väldigt viktig i Pandemi och Covid 19 spår.

Krisledning i Kommunen
Kommunens krisledningsgrupp får även till sig att det finns bekräftad covid-19 på flera privata företag i hela kommunen.
Ett flertal av kommunens verksamheter har ett ansträngt läge och det kan bli aktuellt att omfördela personal till mer prioriterade verksamheter. Kommunen har gjort planer och inventeringar av exempelvis undersköterske- och sjuksköterskekompetens i kommunens övriga verksamheter.

Bärplockare
Några veckor i månadsskiftet Juni/Augusti bor ett antal utländska bärplockare i hyreshusen i Vidsel.
Situationen är besvärlig på många sätt. Husen har haft stora brister, vilket har varit en olägenhet för de som bor där. Bland annat saknades inledningsvis vatten i båda husen. Det har även förekommit nedskräpning och andra olägenheter i området kring husen.

Branden på Polarbröd

Det hela började vid 23 tiden på söndagskvällen den 23 augusti och blir en totalbrand.

Av Polarbröds bageri i Älvsbyn ”Bara ruiner finns kvar!”

– Vi har bakat bröd i fem generationer, det vore sorgligt om det skulle vara slutet på vår saga, säger koncern-vd:n Karin Bodin.
För ur Tomas Egmark perspektiv som kommunalråd när detta hänt, kan man känna hoppet.

Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyn.

-Mina tankar går till de som är direkt drabbade: Polarbageriets ägare, personal och övriga företag med personal som drabbats av branden. Och samtidigt kan vi idag när allt landat och den värsta chocken är över, först känna att hur skönt det är att ingen skadades eller miste livet i branden.

Den 26 november 2020
Polarbröd återstartar smörgåsproduktion i Älvsbyn

Nu börjar Polarbröd åter producera färdiga smörgåsar i en helt nybyggd anläggning i Älvsbyn. Produktionsstarten innebär att tolv av de medarbetare som varslades tidigare i höstas kan gå tillbaka till jobbet.

Karin Bodin Polarbröd

Polarbröds styrelse har beslutat den 24 september, att investera 13,6 miljoner kronor i bageriet i Bredbyn och 183 miljoner kronor i en första etapp i ett nytt bageri i Älvsbyn.

Kan vi se ljuset?
Foto: Sterling Nilsson, Krister Palm, Peter Lundberg och Polarbröd

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.