Spisen är den glömda brandrisken

16 DEC 2020
Skrivet av :

Bränderna ökar i juletid i Norrbotten – men många missar största brandrisken
Bostadsbränderna ökar under jul- och nyårshelgerna. I Norrbotten brukar larmsamtalen om bränder vara 13 procent högre än normalt under december och januari.

Men medan vi håller koll på ljusen är det spisen som utgör den största risken – tvärtemot vad många tror. Det visar statistik sammanställd av SOS Alarm och Försäkringsbolaget If.

December och januari är de månader då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder. Även i Norrbotten görs det något fler 112-samtal än under resten av året under julhelgerna. Länet kan räkna med uppåt 35 larmsamtal under december och januari. Det motsvarar omkring fyra samtal i veckan.

Bild 1 Norrbotten

I hela Sverige inkommer totalt 1 400 larmsamtal om bränder en typisk december och januari.

– Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren. December och januari är de månader när det sker flest bostadsbränder i Sverige till följd av firanden, matlagning och fyrverkerier. Genom kunskap, förberedelse och vaksamhet kan man minska risken för bränder i sitt hem, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.

Spisen största risken

Nästan alla, 96 procent av svenskar, tror att det är levande ljus som är den vanligaste orsaken till bränder under julen. Endast 13 procent tror att det är matlagning. Det visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Försäkringsbolaget If.

Men statistik från If visar att det här är en missuppfattning. I själva verket är det spisen som är den största risken.

– Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid – ibland till och med över natten utan uppsikt. När många kök går på högvarv i julstöket kan spisfläkten vara en oväntad källa till bränder. Om lager av fett från matlagning samlats i filtret i fläkten kan en eld på spisen snabbt förvärras, och om man har riktig otur kan den sprida sig till andra delar av huset via fläktkanalen, vilket kan leda till en stor brand, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på Försäkringsbolaget If.

Ändå glömmer över en av tre svenskar att rengöra spisfläkten tillräckligt ofta, enligt undersökningen. 19 procent rengör fläkten endast en gång per år, medan 15 svarar att de gör det mer sällan än en gång per år. 6 procent gör det aldrig. Rengöring sker enkelt med varmt vatten och diskmedel eller i diskmaskinen.

Förra vintern startade en av fem bränder i köket, enligt skador anmälda till If. Det är lika många som i alla andra rum i bostaden tillsammans. Övriga bostadsbränder startade utanför byggnaden, eller i soprum, vindar och liknande.

Det finns mycket man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna: till exempel att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög. Det är bra att ha en brandfilt nära till hands.

– Om det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda, varna, larma, släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Josefin Hamilton på If.

Allra flest bränder på nyår

Årets enskilt största risktillfälle när det kommer till bostadsbränder är nyår. Nyårsafton och nyårsdagen är de två dagar då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder under hela året.

Bild 2 Sverige

Topp-10-listan över dagar på hela året med flest 112-samtal om bostadsbränder domineras av julhelgerna. Även valborg smyger sig in i toppen.

Pressmeddelande – SOS Alarm och Försäkringsbolaget If

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.