Ökad smittspridning bland unga i Norrbotten

05 DEC 2020
Skrivet av :

Regeringen har beslutat att undervisningen vid landets gymnasieskolor ska ske på distans på grund av ökad smittspridning i yngre åldersgrupper. Även i Norrbotten ökar smittspridningen bland unga.
I november ökade andelen fall i de yngre åldersgrupperna jämfört med oktober och även tidigare i pandemin. Under förra månaden stod personer födda 2000–2019 för hela 28 procent av de konstaterade fallen. Det är en stor ökning från oktober då motsvarande siffra bara var 7 procent.

– Smittökningen bland unga visar svart på vitt att regeringens beslut är rimligt, även uppe hos oss i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Flest fall hittas dock fortfarande bland personer födda 1960–1979. De står för en tredjedel av de konstaterade fallen i november.

 

Det här gäller för barn och Covid-test

Barn som är sex år och äldre rekommenderas att testa sig för pågående covid-19-infektion när de har symtom.

Barn mellan sex och tolv år testas på hälsocentral där vårdpersonal hjälper till med testet. Självprovtagning rekommenderas för de som är 13 år eller äldre.

För barn som är yngre rekommenderas inte testning eftersom det kan upplevas obehagligt för barnen.

– Om flera i familjen är sjuka är det bättre att föräldrar och äldre syskon testar sig. Om någon i familjen har covid-19 och de yngre barnen också är sjuka är det väldigt troligt att dessa också har covid-19, konstaterar Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Vuxna som vill testa sig för covid-19 kan göra det antingen genom självprovtagning eller med hjälp från personal på hälsocentral. Mer information om provtagning för covid-19 finns på 1177.se.

Källa – Pressmeddelande Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.